Bár már két hete megjelent a magyar görögdinnye itthon a fóliás termesztésből, de az igazi szezon csak néhány nap múlva kezdődik, július 13-ától pedig a teljes országot lefedő dinnyeszezon is elindul – mondta az idei dinnyeszezont beharangozó sajtótájékoztatón Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete elnöke. A hűvösebb idő miatt csak április közepétől tudtak biztonsággal ültetni, így idén kicsit késik a magyar dinnye a piacon. Az aszály nagy gondot okoz, így idén a dinnye mérete valamivel kisebb lesz, mint az előző években, és ezzel az össztermés mennyisége is alacsonyabb lesz.
A nagy termőtájak közül
nem nőtt a termőterület. Az itt szüretelt dinnye döntő részét a belpiacon értékesítik, csak egy elenyésző rész megy exportra – mondta. Medgyesegyháza környékén közel száz hektárral, a Nyírségben pedig mintegy 170 hektárral nőtt a termőterület. Az utóbbi nem a koraiságáról híres, de ha jó az időjárás, akkor még szeptemberben is van dinnyéjük, augusztusban pedig olyan mennyiség várható, amit az exporttal kell majd levezetni. A Nyírségben viszont a terület negyede öntözetlen, így ha nem lesz elegendő csapadék, gondok lehetnek a mennyiséggel.
A görögdinnye előállítási költségei idén sem csökkentek, ezért nagyon fontos, hogy az áruházláncok továbbra is pozitívan álljanak a magyar görögdinnyéhez. A megfelelő fogyasztói ár teszi lehetővé, hogy a hazai görög- és sárgadinnye termelése korszerű technológiákkal fennmaradhasson és jövedelmező legyen.
A vevőcsalogató akciókból továbbra sem kérünk, az észszerű dömpinglevezetőnek viszont megvan az értelme
– fogalmazott.
A görögdinnye termőterülete 10, a sárgadinnyéé pedig 15 százalékkal növekedett – mondta Csizmadia Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Kertészeti és beszállítóipari országos osztályának elnöke. Az elmúlt években nőtt a dinnye iránti kereslet, s ha ebben az időszakban elő is fordult, hogy egyik évről a másikra csökkent a termőterület, az nem járt a termelés visszaesésével, mert a gazdálkodók átálltak a korszerűbb fajtákra, és a kisebb hozamú, extenzív gazdálkodás visszaszorult.
Az elmúlt heteket a szárazság jellemezte, közel öt hete nem esett az eső, a termelők a forróságban is mindent megtesznek azért, hogy jó minőségű dinnyével lássák el a piacokat, ezt pedig legalább egy tisztességes felvásárlási árral támogatni kell – jegyezte meg. A NAK és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete 2018 óta működik együtt, és próbálja ezt elérni. Az eredmények között említette meg azt, hogy átalakult a fajtaválaszték, ami az elmúlt évek terméseredményein már meg is látszott. Más kertészeti kultúrákhoz hasonlóan a dinnyepiac is koncentrálódott, és ahhoz, hogy egységes árualapot állítsanak elő, és az exportpiacra is megfelelő mennyiséggel tudjanak kilépni, szükség van a termelők együttműködésére– hangsúlyozta.
Itt a dinnyeszezon, a magyar termés hamarosan elfoglalja a polcokat
Később kezdték szedni, mint tavaly, de jó minőségű lesz idén a hazai görögdinnye, és július 1-jétől már csak az itthon szüretelt termést lehet kapni a Lidl Magyarország áruházaiban. A dinnyeszezon kezdete azt is jelenti, hogy beindulhat az export is.
Az elmúlt időszakban évről évre nő a görögdinnye iránti kereslet – mondta Varga István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. A hazai 160-170 ezer tonna körüli termelés a belföldi piacra elegendő, és az 50-60 ezer tonna exportot is el tudja látni. A jelenlegi helyzetben az, hogy a fogyasztók számára is elérhető árú görögdinnyét vigyenek a piacra, kiélezett technológiai fegyelmet követel meg a termelőktől.
Nagymértékben befolyásolják a termelést a klimatikus viszonyok, idén a hideg május után száraz, kánikulai időszak következett, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján Magyarország is lassan mediterrán országnak tekinthető – jegyezte meg. Az, hogy akár a spanyol, akár az albán klimatikus körülményekhez hasonlóban kell megtermelni itthon is a dinnyét, élezi a versenyhelyzetet. Ennek ellenére a hazai dinnyének a tavaszi időszak még mindig egy kis klimatikus előnyt biztosít, és a talajadottságok is a javunkra szólnak.
A hazai termésátlagok pedig jövedelmet tudnak biztosítani a termelőknek, de csak úgy, hogy itt már nem lehet hibázni
– tette hozzá.
A piac alakulása ilyenkor még nagy kérdés, és lutri, de a FruitVeB-alelnök szerint minden bizonnyal lesznek csúcspontok és olyan időszakok is, amikor a termés egyszerre érik be, és értékesítési nehézségek adódnak. A fogyasztók pedig annyit tehetnek a minél zökkenőmentesebb szezonért és a dinnyetermesztés további fejlődéséért, hogy a magyar termékeket részesítik előnyben. A fogyasztási kedvet tovább növelné, ha több termelő egységes termesztéstechnológiával, akár a Nyugat-Európában már megfigyelhető, márkázott termékekkel jelenne meg a piacon. A fogyasztók ugyanis szeretik tudni, kitől vásárolnak, és a termelőig nyomon követhető a termék. Mint mondta, nem véletlen, hogy a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság is kiemelten ellenőrzi a dinnye minőségét és származását.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.