Világgazdaság

Év végi gazdasági értékelés

Év vége a számvetések ideje. Az esztendő utolsó hónapjában már a cégvezetők is látják, hogyan sikerül a zárás, s milyen terveket kovácsolhatnak a jövő évre. Az MNB értékelése szerint az idén is jól alakulnak a makrogazdasági mutatók: folyamatos és gyors a gazdasági növekedés, tovább javul a külső egyensúly, csökken a munkanélküliség, nő a lakosság reálkeresete, valamint a fogyasztás. A Magyar Nemzeti Bank a következő esztendőben is a gazdasági növekedés további gyorsulásával számol.

Fekete István: Exportsikerek
"Az elmúlt két-három esztendőhöz hasonlóan cégünknél az idei is exportvezérelte év volt. Elsősorban a kivitel növekedésének köszönhető, hogy sikeres évet zárunk -- hangsúlyozta a Henkel Magyarország Kft. ügyvezetője. -- A teljes árbevételünk 33 százalékát tette ki az idén az export, míg tavaly ez az érték 25 százalék volt. Kedvezőbb lenne, ha a bel- és külföldi értékesítés aránya kiegyensúlyozottabb lenne, de erre, úgy tűnik, még várni kell. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az általunk gyártott termékekből az egy főre jutó fogyasztás még jócskán elmarad a nyugat-európaitól. A felmérések azt jelzik, hogy a vásárlási szokások megváltoztak, s úgy tűnik, hogy a vevők jó része a kozmetikumok, tisztítószerek helyett más árucikkeket részesít előnyben. Ami a makrogazdasági mutatókat illeti, cégünk a kormány által prognosztizáltnál eleve magasabb, 8,5 százalékos inflációval számolt. A pénzromlás egy százalékkal lett magasabb, ami különösebb gondot nem jelentett a Henkelnek. Nem okozott zavart az sem, hogy a forintot az euróhoz kötötték, cégünk ugyanis az exportját és importját is euróban számolja el. Úgy vélem, a 2001-re tervezett forintfelértékelés nem fogja vissza majd az exportunkat. A magasabb infláció miatt a jövő évi béremelési tervünket át kellett dolgozni. Számításaink szerint a minimálbér növekedése 2,5 százalékkal emeli az összbértömeget, s ezt hatékonyságnöveléssel fogjuk ellensúlyozni. A változások miatt a Henkel tervezett beruházásait nem halasztja el."
Kassai Róbert: Felfelő ívelő pálya
"A magyar gazdaság helyzete megnyugtató, felfelő ívelő pályán van. Ezt támasztják alá a gazdasági mutatók, s a külföldi megítélés is -- emelte ki az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) alelnöke. -- A probléma az, hogy ebből a mikroszféra, a lakosság keveset érzékel. Olyan intézkedésekre lenne szükség, melyek hozzájárulnak az életszínvonal érezhető javulásához. Ötszázkilencezer olyan kisvállalkozás működik Magyarországon, mely nem foglalkoztat alkalmazottat. Szokás őket ál- vagy kényszervállalkozónak is nevezni, ugyanakkor ez a réteg is termel, s gyarapítja a költségvetést. Az EU-csatlakozásra való felkészítésük a jövő évek feladata lesz. Kétszázhetvenezerre tehető azoknak a vállalkozásoknak a száma, melyek biztosabb gazdasági alapokon állnak. A kkv-knak jövőre problémát jelenthet a telepengedélyezési eljárások megújítása, illetve a minimálbér emelkedése. Az Iposz mindkét esetben törvénymódosítási javaslatot terjeszt elő. A politikusoknak -- a bal- és jobboldalon állóknak egyaránt -- azt üzenném, hogy tevékenységük középpontjában legalább egy cél legyen közös. Munkálkodjanak azon, hogy az ország lakossága jobban éljen."
Antoni Péter: Forgalomnövelés
Az építőanyag-ipar felemás évet zárt. Az olaj- és gázár emelkedése miatt az építőanyagok ára az inflációt meghaladó mértékben emelkedett, ugyanakkor egy jelentős forgalomnövekedést is regisztrálhattunk -- mondta a Raab Karcher Magyarország ügyvezetője. -- Ez egyrészt annak is köszönhető, hogy az előre bejelentett emelések hatására az emberek igyekeztek előre beszerezni a szükséges építési anyagokat. Ugyanakkor az év közben bevezetett finanszírozási kedvezmények is éreztették hatásukat, a szerkezetépítő anyagok iránt növekedett a kereslet. Az igazi felfutás azonban a következő két évben várható, s biztató, hogy a kormány a bérlakás-építési program támogatását is tervezi. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a kisebb keresetűek is otthonhoz juthassanak. Ennek alapján cégünk jövőre is további forgalomnövekedésre számít, s várható, hogy növeljük telephelyeink számát. A konkrét tervek azonban még nem ismertek, ehhez tulajdonosi döntés kell. Az építőanyag-ipar piaca változatlanul sokszereplős, ez egy olyan vállalkozás, melyet viszonylag kevés tőkével is be lehet indítani. A piac tisztulása még korántsem teljes. Akik a kedvezményes hitelt igénybe veszik, azoknak számlára kell vásárolniuk, az illegális kereskedelem szerepe mégis erőteljes, s ez várhatóan addig így lesz, amíg az áfa nem csökken."
Schréder Mihály: Jelentős növekedés
"Az idei évünk sikeres volt, a tavalyi 6,5 milliárddal szemben 8 milliárd forint lesz az árbevételünk, s az eredményünket is növelni tudtuk, 20-30 millióról mintegy 150 millió forintra -- emelte ki a Swietelsky-Útvasút Kft. vezérigazgatója. -- Mintegy 240 ezer tonna aszfaltot állítottunk elő, ami jelentős növekedés az elmúlt évi 170 ezer tonnához, s hat-hétszáz millió forintot költöttünk beruházásra. Ugyanakkor a jövő évvel kapcsolatban még sok a bizonytalanság, az mindenesetre nem sok jót sejtet, hogy a KVM költségvetése reálértéken mintegy tíz százalékkal csökkent. Nem tudom, hogy a hiányzó állami beruházásokat a magánszektor megrendelései kompenzálni tudják-e. Jövőre változatlan volumennel számolunk, a tulajdonosunk mindenesetre bízik abban, hogy Magyarországon folytatódik majd az útépítési program, s a kormány az ígéreteknek megfelelően 2002 végéig 200 milliárd forintot szán e célra."
Horváth István: Élénkülő kereslet
"A magyar gazdaságban végbemenő pozitív folyamatok kedvezőek voltak cégünk számára is. Érezhető volt az élénkülő kereslet, s ez az általunk forgalmazott, az épületvillamosításhoz szükséges anyagok esetében is igaz -- mondta a Kontavill Legrand Rt. vezérigazgatója. -- Az elmúlt években előfordult, hogy decemberben némiképpp visszafogott volt az értékesítés, de az idén ez sem következett be. Ennek is köszönhető, hogy árbevételünket 4,2 milliárdról 5,3 milliárd forintra növeltük. Javult az eredményünk is, azzal együtt, hogy a beruházások csökkentik a profitot. Tulajdonosunk is elégedett a cég teljesítményével, s ezt a közelmúltban -- az évi büdzsé tárgyalásánál -- meg is erősítették. Úgy vélem, hogy a következő év is sikeres lehet, folytatódhat a beruházási boom. A piaci verseny várhatóan még élesebb lesz, ezért cégünknek is bővíteni, javítani kell tevékenységét."

Év vége a számvetések ideje. Az esztendő utolsó hónapjában már a cégvezetők is látják, hogyan sikerül a zárás, s milyen terveket kovácsolhatnak a jövő évre. Az MNB értékelése szerint az idén is jól alakulnak a makrogazdasági mutatók: folyamatos és gyors a gazdasági növekedés, tovább javul a külső egyensúly, csökken a munkanélküliség, nő a lakosság reálkeresete, valamint a fogyasztás. A Magyar Nemzeti Bank a következő esztendőben is a gazdasági növekedés további gyorsulásával számol. H. É.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek