BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindhalálig kampány

Valószínűleg az egyébként a republikánusokhoz közel álló Washington Timesnak lehet igaza, amely szerint George Bushnak a hivatalba lépésétől kezdve meg kell kezdenie felkészülését a 2004-es elnökválasztási kampányra. Sokáig kísérti majd az elmúlt hat hét, s mire megszabadulhatna annak terhétől, hogy végső soron konzervatív főbírák választottak konzervatív jelöltet a Fehér Házba (miként a The New York Times fogalmazott,) addigra már újból csatába kell szállnia hivatala megvédéséért.
Ritkán avatkozik bele az amerikai legfelsőbb bíróság a politika menetébe, s hogy jó okuk van rá, arra mostani fellépésük a bizonyság. Az elmúlt napokban óhatatlanul kivillantak a pártérzelmek a talárok mögül, s ha végső soron az alkotmányos válság elkerülésének elsődlegességét el kell fogadnia a demokraták többségének is, még sokáig emlékeztetnek majd arra, hogy az alkotmány úgy kezdődik: "Mi, a nép." Nem pedig úgy, hogy "Mi, az amerikai főbírák" -- márpedig most ők választottak elnököt.
Az éppen Budapesten tartózkodó Madeleine Albright ugyan rezzenéstelen arccal jelentette ki, hogy az átmenet zökkenőmentes lesz, a kétpártiságnak (legalábbis a külpolitika terén) hagyományai vannak. Ám aligha kétséges, hogy a relatív győztes csak átmenetileg lélegezhet fel. Kivételes politikusi egyéniségnek kell lennie annak, aki a jósolt gazdasági lanyhulás bekövetkezése esetén egyesíteni lesz képes a jelenleg megosztott Amerikát és hasonlóképpen megfeleződött kongresszusát. Belátás, önmérséklet, a konszenzus állandó keresése mellett nem mindennapi szerencse is kell ahhoz, hogy mindez sikerülhessen. Bush végtelenített kampánya január huszadikán folytatódik.
Másrészt valószínű, hogy Gore-t is sokáig kellett sminkelni, mielőtt tegnap este végre a kamerák elé állt. Az amerikai történelem legpechesebb jelöltjeként vonul be a krónikákba, s aligha vigasztalja, hogy valójában nincs nyertese ennek a választásnak -- legfeljebb talán az a georgiai lemezlovas, aki december elején felköltözött egy atlantai toronyház tetejére, s megfogadta, addig marad ott, ameddig nem lesz Amerikának elnöke. Most végre lejöhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.