Világgazdaság

Nyugdíjas állás

Nyugállományba vonul Gógl Árpád. Ez önmagában nem nagy hír. A miniszter fölött is eljár az idő, így, ha eljön az öregségi nyugdíj, csakúgy, mint bárki, ő is veheti a kalapját és pihenni térhet.
Gógl a jövő tavasszal tölti be a 62. évét, csakhogy ő nem akarja venni a kalapját. Nem akar pihenni. Helyette a jövendő exminiszter nagy fába kívánja vágni a fejszéjét.
Ha a miniszterelnök is úgy akarja.
Gógl ugyanis a távozásával kapcsolatos s a jövőjét firtató újságírói kérdésekre korábban semmit, a napokban pedig szerényen, ám sokat sejtetően csupán annyit jegyzett meg: 1957-es medikussá válása óta az egészségügyet szolgálja. Meg a Fidesz egészségpolitikáját. Sőt, részt vett a kidolgozásában. Így talán kijár neki, hogy időskori megbízatását is Orbán Viktortól kapja meg.
Rossz nyelvek azonban tudni vélik, hogy a mosolygós, szerénynek mutatkozó arc mögött magabiztosság rejlik. Ha hinni lehet a híreknek, megvan rá minden oka.
Az egészségügyi miniszter szűkebb környezetének ugyanis a mögötte lévő alig több mint kétesztendei munkássága alatt sikerült összegründolnia egy intézményegyüttest. Bárki megirigyelhetné ezt a mamutot. Az ország különféle helyein működő, és a szaktárcához tartozó szanatóriumok egy részéből, az egészségfejlesztő intézményekből, no meg az aligai egykori pártüdülőből közhasznú társaság létrehozása körvonalazódik.
Képzeljük csak el az osztrákok meg a németek által kedvelt hévízi gyógyfürdőt vagy a Balatonra néző, egykori Rákosi-villát, ami akár turisztikai látványosság is lehet. De sokkal többet hoz majd a konyhára az aligai oktatási központ. Ahol évente több tízezer ápolónő, asszisztens meg orvos koptatja majd a széksorokat, mert hát a munkájához kötelező továbbképzésen részt kell vennie. Nagyrészt költségvetési pénzből.
Ha Orbán Viktor is úgy akarja, az intézménykomplexumnak Gógl Árpád lesz a vezetője. Nyugdíjasnak jó kis állás ez. A miniszteri nyugdíj pedig legfeljebb zsebpénzre kell majd.
Ezután mondja bárki, akár Brüsszel is, hogy Magyarországon nincs reform az egészségügyben. Igenis van. Csak eddig nem tudtuk, hogy ez lesz a legfontosabb eleme.

Nógrádi Tóth Erzsébet-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek