Világgazdaság

A kitermelés fokozását kéri az olajtermelő országoktól a G8

Komoly fenyegetésnek ítélik meg a gazdasági növekedés kiszámíthatóságára nézve az emelkedő kőolaj- és élelmiszerárakat, és a kitermelés fokozására szólítják fel az olajtermelő országokat a G8 országcsoport pénzügyminiszterei oszakai tanácskozásuk zárónapján, szombaton kiadott közleményük szerint.

 A szárnyaló olajárak stabilizálása érdekében a kitermelés növelését szorgalmazták a Nyolcak. Emellett nagyobb átláthatóságot szorgalmaztak az olajpiacon. Javítaná a piac hatékonyságát a "nagyobb átláthatóság és a piaci adatok - köztük az olajtartalékoké - megbízhatóságának növelése" - vélik.

Az üzemanyagok árára egyes országokban, különösen Ázsiában alkalmazott szubvenciók csökkentését is javasolták, valamint célzott intézkedéseket annak érdekében, hogy a legszegényebb országok meg tudjanak birkózni az árak utóbbi hónapokban tapasztalt szárnyalásával. Az élelmiszerárak megugrására tekintettel kijelentették: minden országnak fel kell készülnie egy esetleges élelmiszerválságra és késznek kell lennie rendkívüli segélyezésre.

A The New York Times internetes kiadása egy szombati cikkében azt írta: Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb kőolaj-termelője a következő napokban mintegy félmillió hordóval fogja növelni kitermelését.

G8 olajtermelő országok olajárak