A magánforrásból finanszírozott beruházások – rendszerint az egyszerű stadionépítésnél jóval nagyobb projekt keretében – ugyanis szépen haladnak, miközben az állami és önkormányzati projektek állnak, s egyelőre halogatják, illetve újragondolják azokat. Utóbbi kategóriába tartozik a Puskás Ferenc Stadion át-, esetleg újraépítése, amelynek terve már évek óta napirenden van.

A legutóbbi – az Eb-pályázatban leadott – elképzelések szerint 68 milliárd forintból rekonstruálták volna 2010-re, de csak labdarúgó-mérkőzések rendezésére lett volna alkalmas. Nagy valószínűség szerint azonban ez a terv ilyen formában már nem valósul meg két éven belül. Elbert Gábor, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára lapunk kérdésére elmondta: épp a napokban egyeztettek a kérdésről, s június végére készül el egy tanulmány, amelyből kiderül, mi lesz a létesítmény sorsa.

A jelenlegi elképzelések szerint valószínűsíthető, hogy a mostani stadionból bizonyos részeket megtartanak, ugyanakkor nem kizárt, hogy egy olyan komplexumot hoznak létre, amely nemcsak labdarúgó-mérkőzések rendezésére lesz alkalmas. Elbert Gábor jelezte: elképzelhető például, hogy itt kap helyet a Testnevelési Egyetem és az Országos Sportegészségügyi Intézet is.

Eközben azokban a vidéki városokban, ahol az önkormányzat, illetve az állam finanszírozta volna a beruházásokat, még a tervezés szintjéig sem jutottak el, egyelőre a település vezetői az érintettekkel egyeztetnek. Kósa Lajos debreceni polgármester a Világgazdaságnak jelezte: mostani elképzeléseik szerint a DVSC stadionját újítanák fel valamikor a jövőben.

Ez már visszalépést jelent az Eb-pályázatban leírtakhoz képest, a szerint ugyanis 16 milliárd forintból új aréna épült volna a városban. Kósa Lajos elmondta: hogy a beruházásra mikor kerül sor, egyelőre nem tudni, mivel Debrecennek több uniós projektje is van, amelyekhez kötelező önrészt kell biztosítani, így meg kell gondolniuk, mire fordítják a rendelkezésre álló forrásokat.

Rövid távon nem lesznek további jelentősebb fejlesztések a fehérvári Sóstói stadionnál sem – mondta Bozai István, a Sóstói Stadion Kft. ügyvezetője. Igaz, e projekt esetében 2006-ra befejeződött egy közel kétmilliárdos rekonstrukció, amelynek keretében újjáépítették a főlelátót, kialakítottak 12 öltözőt, illetve egyéb fedett kiszolgálóegységeket, valamint egy atlétikai pályát és egy VIP-lelátót.

A korábbi tervek szerint azonban a stadion felújítása folytatódott volna. Már tavaly nyáron tudni lehetett, hogy a 2012-es Eb-re tervezett további 12 milliárdos beruházás nem valósul meg, akkor azonban még egy néhány százmillió forintos fejlesztési program napirenden volt.

Ennek keretében lecserélték volna eredményjelző táblát, a pálya borítását és a székek egy részét, mindebből végül csak az utóbbi történt meg. Bozai István jelezte: további beruházásokra vonatkozó konkrét tervek nyár végén lesznek, ekkorra dolgoz ki ugyanis az önkormányzat és az arénát használó Fehérvár FC új tulajdonosa egy középtávú stadionfejlesztési koncepciót. Elképzelhető, hogy ennek keretében a jelenlegi állóhelyeket ülőhelyekké alakítják, amely végső soron a stadion kapacitásának csökkenéséhez is vezethet, a 4000 állóhelyen ugyanis csak 3000 szék fér el.

Miközben az önkormányzati fejlesztések elhúzódnak, a magánforrásból finanszírozott stadionberuházások jól haladnak. A győri aréna például a Quaestor csoport 50 milliárdos projektje keretében újult meg. Bende Gyöngyi, a társaság kommunikációs vezetője lapunknak elmondta: már átadták a 20 ezer fő befogadására alkalmas stadiont, a klubépületet, s működik a labdarúgó-utánpótlás kollégiuma is, a komplexumban azonban más létesítmények is lesznek.

Az idén ősszel avatnak fel közvetlenül a stadion szomszédságában egy élményközpontot, ahol különböző üzlethelyiségek mellett többek közt állatkert és jégpálya is helyet kap. Építenek továbbá egy közel 100 szobás szállodát, amelyet a tervek szerint 2009 első negyedévének a végén adnak át.

Hasonló mértékű – közel 50 milliárdos – beruházást tervez a ferencvárosi sporttelepet ez év tavaszán megvásárló Esplanade Kft. is a 6+2 hektáros ingatlanon. A társaság ebből az összegből szintén építene egy bevásárlóközpontot, egy hotelt és egy konferenciatermet, továbbá két új utcát is nyitna a területen.

Ugyanakkor a szerződésben előírt 1,2 milliárd forintnál jóval többet fordítanának a stadionra is – mondta Berki Krisztián, a labdarúgócsapatot működtető FTC Zrt. vezérigazgatója. A tervek szerint ugyanis az Esplanade nem felújítaná a meglévőt, hanem új, 25 ezer néző befogadására alkalmas arénát építene.

Ráadásul az is elképzelhető, hogy ezt a létesítményt nem a mostani helyén húznák fel, így a régit csak az új átadása után kellene elbontani. Szász András, az Esplanade ügyvezetője korábban jelezte: az aréna legkorábban három év múlva készülhet el.