Világgazdaság

Élelmiszerpiac: holnap ül össze a kódexbizottság

Holnap ül össze az a tizenhat fős szakértői bizottság, amely az élelmiszer-termékpálya kódex előkészítésében működik közre - mondta a VGO-nak Dékány András, az agrártárca szóvivője.

A testületben a termelők, a feldolgozók, a kereskedők és a minisztérium képviselői vesznek részt egyenlő arányban. A felek várhatóan konkrét javaslatokkal érkeznek, január 15-re pedig összeállhat az első szövegtervezet. Az érintettek az elmúlt év decemberében megtartott egyeztetéseken abban állapodtak meg, hogy legkésőbb február 10-ig elfogadják a kódexet. Ennek elkészítésére egyébként országgyűlési határozat is "kötelezi" a kormányt.

Mint ismert, a kódex összeállítását a tavaly év végi agrártüntetések kényszerítették ki. Az állattartók többször is az üzletláncok logisztikai központjai elé vonultak, mivel kifogásolták a kereskedők piaci magatartását. A gazdálkodók többek között az úgynevezett visszatérítések csökkentését és a hazai áruk részarányának növelését (az élelmiszerimport csökkentését) sürgették. A kódex alapvetően a kereskedők piaci tevékenységére jelölne ki szigorúbb kereteket.

Autók Nemzetközi konfliktusok sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság Banki közgyűlések Politikai közvélemény-kutatások orosz-ukrán gázvita kódexbizottságPénzügyi és gazdasági válság élelmiszerpiac Külföldi lapvélemények autóipar A KSH jelenti Reklám és Média Részvénypiacok fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac szakértői Termelésleállások a gázhiány miatt Botrányok a politikában Egyesült Államok Tudomány - Kultúra BÉT infokommunikáció Gázvezetékek