Világgazdaság

"Érdekes" szerződések Torgyán bizalmasánál - Milyen büntetés vár Szabadira?

Letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta Szabadi Béla volt politikai államtitkárra hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt az ügyész perbeszédében múlt kedden a Legfelsőbb Bíróságon.

A volt kisgazda politikus ügyvédje ugyanakkor elsődlegesen felmentést kért bűncselekmény hiányában, másodlagosan viszont az eddigi ítéletek hatályon kívül helyezését és új elsőfokú eljárás lefolytatását azzal, hogy ne a Fővárosi Bíróságon kezdődjék újra Szabadi Béla büntetőpere - írja a hvg.hu.

Így került Szabadi Béla ügye harmadfokon a Legfelsőbb Bíróságra, amely várhatóan e héten hirdeti ki határozatát a büntetőperben. Szabadi Béla Szabadi Béla és társai ellen 2001-ben indult eljárás, a Fővárosi Főügyészség először 2002-ben emelt vádat 23 elleni bűncselekmény, köztük hűtlen kezelés, csalás és sikkasztás alapos gyanúja miatt.

A vádirat egyfelől az államtitkár feltűnően költséges és gyakori utazásait taglalta: Szabadi 1999-ben például több mint 10 millió forintot utazott el, majd’ háromszor annyit, mint a külügyminisztérium államtitkára, ezzel az ügyészség szerint 5 millió forintos vagyoni hátrányt okozott.

Sokkal nagyobb a kár a vádirat szerinti a másik ügycsoportban: a vádhatóság szerint Szabadi állami cégeket, többnyire a földművelésügyi tárca agrárcégeinek vezetőit utasította arra, hogy kössenek reklámszerződést a Torgyán-Szabadi vezetéssel működő FTC Sportklubbal, hogy így támogassák a klubot.

A szerződést természetesen semmilyen marketingcél nem indokolta, hiszen a cégek között gyümölcsnemesítésre szakosodott vidéki kutatóintézet, illetve fehérje-feldolgozással foglalkozó támogatók akadtak. A vádirat szerint a kötelező szponzorkiadások nem egy vállalatnál pénzügyi instabilitást okoztak.

Szabadi Bélát első ízben összesen 1,2 milliárd forintos vagyoni hátrány okozásával vádolták. Mindeközben Szabadi arra adott utasítást, hogy 1999 és 2000 között „piaci ár alatt” adjanak el Magyarország gazdaságbiztonsági készletéből több tízezer tonna lisztet és cukrot négy magánvállalkozásnak – így az ügyészség, amely szerint ezért a fentiek 850 milliós további hűtlen kezelés és sikkasztás vádjával egészülnek ki. Ebben az ügyben – akárcsak más indokolatlan exporttámogatás kapcsán - Simon László, Torgyán másik bizalmasa is vádlottként szerepel. Ahogy egy másik ügyben Szabadi mellett a sofőrje és titkárságvezetője is vádlott lett, a vádirat szerint ugyanis fiktív tanácsadói szerződéseket kötöttek velük, mellyel jelentős kárt okoztak a költségvetésnek.

 A sofőr például több millió forintot vett fel a Concordia és a TIG Kht.-vel kötött szerződések nyomán, holott munkát nem végzett. A két mondvacsinált tanácsadót orgazdasággal gyanúsítják.

Autók elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság Torgyán Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás forintárfolyam Felmérések autóipar Elemzői vélemények SZDSZ-ügyek Deviza- és árupiac Befektetési lehetőségek Vaskerék FTCBotrányok a politikában Egyesült Államok Piacbefolyásoló adatok Szabadi BÉT MÁV infokommunikáció Adórendszer Magyarországon