Világgazdaság

Ferihegy: négy szakszervezeti képviselőt távolítottak el a szakszervezetek szerint

A mai sztrájk-tárgyalás egyaránt szült bizakodásra okot adó, és aggasztó fejleményeket. Új megoldási javaslatok kerültek napirendre, azonban a szakszervezetek szerint frusztráló, hogy a cégvezetés az elmúlt hetekben rendre kettőt előre, majd egyet-kettőt hátralép.

Pozitívumként értékelik a szakszervezetek, hogy a munkaadó hosszú hónapok után belátta, semmi sem indokolja mintegy hatvan dolgozó határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatását. Őket a „szezonalitásra” hivatkozva, eredetileg a nyári hónapokra vették fel, azonban folyamatosan toldozgatott szerződésekkel többen két-három éve is folyamatosan dolgoznak a repülőtéren. Ez a helyzet nagyban növeli a dolgozói kiszolgáltatottságot.

A szakszervezetek ragaszkodnak hozzá, hogy a jövőben csak a nagyobb forgalommal járó nyári hónapokra alkalmazzanak embereket határozott idejű szerződéssel – áll a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) közleményében

Szerintük egyértelműen csalódást keltő, hogy Jost Lammers vezérigazgató távolmaradása miatt nem lehetett tárgyalni a szakszervezetek alapvető fontosságú felvetéseiről. A sztrájk kapcsán a cégtől négy szakszervezeti képviselőt távolítottak el, illetve vontak fegyelmi vizsgálat alá – írják a szakszervezetek.

FerihegySzakszervezet - Érdekképviselet sztrájk Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete RDSZSZ LESZ Gyurcsány Ferenc Budapest Airport