Világgazdaság

EU-szabályozás a magántőke-társaságoknak

Enged a növekvő nyomásnak Charlie McCreevy, az EU belső piaci biztosa: április végére ígéri a magántőke-társaságokat (private equity) szabályozó új közösségi előírásokat.

Brüsszeli megfigyelők ugyanakkor nem ennyire optimisták. A kilátásba helyezett szigorú menetrend dacára kétlik, hogy az uniós jogalkotók még a júniusban esedékes európai parlamenti választások előtt be tudják fejezni  a munkát.

A globális pénzügyi válság nyomán az EP szorgalmazta az új szabályozást. Habár magát a krízis nem ezek a befektetési alapok idézték elő, sokan vélik úgy, hogy részük volt a dolgok rosszabbra fordulásában. Ezért az EP két határozatban is sürgette az Európai Bizottságot, hogy szigorítsa meg a magántőke befektetési alapok működési előírásait. A pénzügyi felügyeletről a hétvégi EU-csúcsra készített de Larosiére jelentés már több javaslatot is tesz az új szabályozásra, de még nem tér ki a private equity szektorra.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy McCreevy az gazdasági hatalmainak múlt vasárnapi berlini összejövetele után adta be a derekát. Azon a tanácskozáson a résztvevő európai vezetők megfelelő átfogó szabályozást sürgettek valamennyi pénzpiacra, minden pénzpiaci termékre és szereplőre. Az illetékes biztos eddig óvakodott attól, hogy egyértelműen elkötelezze magát az új szabályozás mellett, mert véleménye szerint a private equity szektor nem felelős a pénzügyi válságért és nem vet fel rendszerbeli kockázatot a pénzpiacok szabályos működése szempontjából.

Az ellenvéleményeknek hangot szocialista párt az EP-ben ugyanakkor ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy a szektorból való túlzott hitelkiáramlás szintén hozzájárult a pénzügyi rendszer destabilizálásához. Ráadásul az európai szocialisták Poul Nyrup Rasmussen elnök vezényletével vállalatok profitéhes kiárusításával is vádolják az alapokat, ezért is ragaszkodnak az általuk elképzelt új direktívához.
Megfigyelők szerint igencsak kérdéses, hogy a bizottsági szakértők júniusra eleget tudnak tenni a szocialista EP-képviselők követeléseinek. Az EurActiv szerint elképzelhető, hogy az április végi határidőre letesznek az asztalra a kialakult helyzetről egy kommunikét, ám az még aligha ér majd fel egy új szabályozással.

Maga a private equity szektor szeretné elkerülni az új szabályozást. A szakma európai szövetsége (EVCA) utolsó mentsvárként kilátásba helyezte a szektor magatartáskódexének elfogadását egy éven belül, Rasmussen azonban teljesen elfogadhatatlannak minősítette a javaslatot. VGO-EurActiv

Charlie McCreevy de Larosiére private equity EU