Világgazdaság

Jegybankelnökök nyilatkoztak, beerősített a forint

Erősödni kezdet a hazai fizetőeszköz árfolyama a bankközi deviza piacon. A forint kurzusa az euróval szemben 297,73-ig kapaszkodott péntek délután, majd zárás előtt 298 forint körül ingadozott.

A nemzetközi devizapiacon délelőtt még a gyengülő-trend volt jellemző, a forint árfolyama egészen a 304,70-es szintig esett vissza.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makro elemzője szerint a zloty mozgatja most a régiós piacot. A forint mozgását tehát továbbra is a nemzetközi hangulat befolyásolja a leginkább. Az elemző arra számít, hogy volatilis marad az árfolyammozgás, ez pedig gátolhatja a Magyar Nemzeti Bankot, (MNB) hogy hétfői rendes kamatdöntő hozz nyúljon a jelenleg 9,5 százalékos rátához – véli Nyeste Orsolya, aki a következő napokban kilengésekkel számolva 295 és 310 forintos sávban várja a hazai deviza mozgását.

A délutáni forint erősödéssel párhuzamosan tárgyal Budapesten néhány közép-európai jegybanki vezető, az ő közös nyilatkozatuk is támogathatta a forintot. Az osztrák, a cseh, a szlovák és a szlovén jegybankelnökök közös nyilatkozatukban azt hangsúlyozták, hogy továbbra is alapos figyelemmel követik egymás pénzügyi rendszerét, és erősítik a régió-közi kooperáció mértékét.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek