Világgazdaság

Különös házasság - Rivalizálás helyett megállapodik a Vodafone és az O2

A két legnagyobb brit mobilszolgáltató, a Vodafone és az O2 átfogó együttműködési megállapodást kötött a brit, az ír, a német és a spanyol piacra nézve. A cégek több százmillió fontot szeretnének megtakarítani a hálózat megosztásával.

A Vodafone és az O2 együtt világszerte 549 millió ügyfelet szolgálnak ki. Nagy-Britanniában a vállalatok egymás legnagyobb riválisai, most azonban a harc helyett az együttműködést választották – írja a Times Online.

A hálózatok megosztása a cégek reményei szerint több százmillió fontos megtakarítást hoz majd és egyúttal csökkenti a mobilhívások árát is.

A valószínűtlen együttműködés oka, hogy – a kezdeti remények ellenére – a mobilpiac sem immunis a válságra, ezt jelzi, hogy a Nokia tíz százalékos csökkenéssel számol ebben az évben. A megállapodást követően mindkét cég megtartja nevét (az O2 tulajdonosa a Telefonica).

A versenyhatóságok kiemelt figyelme mellett zajló szövetség egyelőre a brit szigetek mellett Német- és Spanyolországban lép életbe, de kiterjesztése más országokban is várható.

Vodafone O2 OTP A szerkesztő ajánlja forintárfolyam Kovács László mobil Telefonica Barack Obama