Világgazdaság

Összezárják soraikat a japán chipgyártók

Az NEC és a Renesas fúzióról kezdtek tárgyalni. Ha a szövetség létrejön, a két japán vállalat közösen a világ harmadik legnagyobb chipgyártóját alkotja majd, továbblépve a szektor konszolidációja felé.

A tárgyalásban résztvevő mindkét cég az elmúlt években vált le anyacégéről, így a két gyártó szövetsége a szektor rendeződéseként is értelmezhető – írja a PC World.

 A Renesas a Hitachi és a Mitsubishi Electric chipgyártó divíziójából jött létre az évtized elején, a dotcom buborék kipukkanásának idején. Az NEC szintén ebben az időszakban vált le anyavállalatáról.

A Renesas és az NEC várhatóan július végére írják alá a fúziós megállapodást és 2010 április elejéig összevonják tevékenységüket. A Nomura Securities elemzője szerint a japán vállalatokra jellemzőek a konszolidációs törekvések a válság idején, az átfedések elkerülésével a működés hatékonyabb. Ennek ellenére Rick Hsu számít leépítésekre a fúzió következtében.

A két vállalatnak kormányzati engedélyre van szüksége a fúzió létrehozásához. Amennyiben a jóváhagyás megtörténik, a világ harmadik legnagyobb chipgyártója jöhet létre az Intel és az AMD után.

Richter Gedeon Nyrt. chip fúzió NEC Renesas influenza válságBajnai-csomag Japán Parragh László AMD Részvénypiacok Intel Magyar Telekom Nyrt. Állami Számvevőszék