Világgazdaság

Fodor: Nem a Jobbikra építettük az SZDSZ kampányát

A belpolitikában is arra törekszünk, hogy a harmadik erő pozícióját megerősítsük. Magyarországon is megjelent ugyanis a szélsőjobboldal, és fennáll a veszélye, hogy a Haider-féle Ausztria sorsára jussunk, márpedig a nemzetközi kiközösítés óriási károkat okozna hazánknak.

Ezért még erőteljesebben, öntudatosabban kell fellépnünk a befogadás és az együttműködés mellett, a kirekesztéssel és a gyűlöletkeltéssel szemben – mondta Fodor Gábor a Népszabadságnak adott interjújában.

Az SZDSZ elnöke szerint az európai parlamenti választásnak kettős tétje van. Az EP párttömörülései közül a liberálisok családja a harmadik legerősebb a maga tizennégy százalékával. Ez azt jelenti, hogy a liberálisok nélkül semmilyen fontos döntést nem hozhat az EP-ben egyik oldal sem, ha úgy tetszik, a liberálisok a mérleg nyelve.

Arra a kérdésre, jó ötlet volt-e a Jobbikra építeni az EP-választási kampányt, Fodor úgy válaszolt: Nem a Jobbikra építettek, hanem az európai értékekre, amelyeket az SZDSZ mindig következetesen képviselt. Az árpádsávosok ezeknek az értékeknek az ellenpólusaként jelentek meg, egyértelművé akarják tehát tenni, ma még van választás.

Mint mondta, a szélsőség térnyerése általános jelenség, nem szűkíthető le egyetlen pártra. Mára sajnos a szélsőjobboldal professzionális infrastruktúrát épített ki, honlapokkal, magánhadsereggel, civil mozgalommal. "Nem lehet szó nélkül elmenni emellett, mert ha sokáig hallgatunk, azon kaphatjuk magunkat, már nincs erőnk tenni ellene" – szögezte le Fodor Gábor.

európai parlamenti választások SZDSZ szélsőjobb EPSilvio Berlusconi Jobbik Fodor interjú kampány