Világgazdaság

„Többen kereshetik meg Gyurcsányt, mint Rákóczit a talpasok”

Lamperth nyilatkozata arról szól, hogy az EP-választások várható kudarcát Gyurcsány Ferencre lehet fogni - nyilatkozta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus.

„Az MSZP-ben a vég kezdete nem az őszödi beszéd volt, hanem az, hogy túl jól sikerült a kampány 2006-ban” – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a Konvergencia Program megszorításai vitték csődbe az MSZP-t. Lamperth nyilatkozata arról szól, hogy az EP-választások várható kudarcát Gyurcsány Ferencre lehet fogni. Az, hogy milyen lesz a jövő MSZP-je, az attól függ, hogy mekkora pofon éri az MSZP-t, és hogyan tudnak majd ebből felállni” – vélte Kiszelly.

„Balatonőszöd megrázó volt, és ott romlott el minden” – nyilatkozta a Népszabadságnak Lamperth Mónika. A MSZP elnökhelyettese szerint Gyurcsány Ferenc beszédekor legalább egy embernek fel kellett volna állnia, de ezt senki, ő sem tette meg. A volt kormányfő ugyanis nem beszélhetett volna így velük azután, hogy mindenben kiálltak mellette.

Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsányban meg van a kellő ambíció a visszatérésre. A EP-választási vereség után többen valószínűleg többen megkeresik majd, mint annak idején „Rákóczit a talpasok”. A volt kormányfő a Táncsics Alapítvány élén pedig újraépítheti politikai holdudvarát, s megfelelő bázisa van az MSZP szimpatizánsai között, és a párt alsó tagságában.

Kapolyi László, Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) elnöke azt nyilatkozta lapunknak, hogy szívesen látná a volt miniszterelnököt pártjában. Eddig Gyurcsány sem kereste meg az MSZDP-t, sem a szociáldemokraták a volt kormányfőt.

„Súlyos árat fizettünk Őszödért, de ha most nem jól csináljuk a dolgokat, még ennél is súlyosabb helyzetbe kerülhetünk” – mondta lapunknak Tóth Károly. A szocialista képviselő már két éve hangoztatta, hogy meg kell lépni a szükséges személyi változtatásokat, hogy visszaszerezzék az elvesztett bizalmat. Miután ezek elmaradtak, Tóth szerint már ősztől az előrehozott választások jelentették volna a megoldást.

„Aki három év után felismeri, hogy az újkori magyar politikatörténet legnagyobb hazugságbeszédénél fel kellett volna állnia, és az három év alatt így megérlelődik benne, az saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt” reagált Szijjártó Péter Lampert nyilatkozatára. A Fidesz szóvivője úgy vélte Lamperth is világosan látja, hogy az MSZP most már nem tudja megúszni, hogy sorsa az emberek kezébe kerüljön. Az emberek pedig világos ítéletet fognak mondani, és ezen az sem változtat, hogy ha valaki három év után jön rá arra, hogy valamit elrontott.

Deloitte MSZP Gyurcsány Ferenc Lamperth Mónika Kapolyi László