Világgazdaság

Megerősödhet a válságtól Németország

Magyarország a kelet-közép-európai országok közül a legvonzóbb célpont a német exportőrök számára, és a működőtőke-beruházások tekintetében is csak Szlovákia előzi meg. Többek között ez derül ki a Prognos intézet elemzéséből, amely a német gazdaságnak a válság utáni lehetőségeit próbálja feltérképezni.

A Handelsblatt által ismertetett jelentés az európai és tengeren túli piacokat rangsorolja az alapján, mennyire lehetnek vonzók hosszabb távon a német gazdasági szereplők számára.

Michael Böhmer, a Prognos közgazdásza kiemeli: a krízis után is az EU és az Egyesült Államok lesznek a legfontosabb gazdasági partnerek, és Ázsián belül sem a két feltörekvő óriás (Kína és India), hanem fejlettebb és általában kisebb célpontok (Szingapúr, Hongkong, Japán) állnak az élen.

A lista készítői a különböző kategóriákban összesen 34 mutatószámot vettek figyelembe, a vámoktól a kutatás-fejlesztési kiadásokig. A jelentés összességében bizakodó képet rajzol Németország kilátásairól.

A szakértők ugyan elismerik, hogy az autó- és gépipari kivitel óriási súlya miatt a német gazdaság a legtöbb fejlett országnál erősebben megérzi a globális hatását.

Tavaly az autógyártók nem kevesebb mint 58 százalékban járultak hozzá a német külkereskedelmi többlethez - emlékeztet Böhmer. Az elmúlt hónapokban a kereslet összeomlása miatt a német majdnem egyharmadával esett vissza az egy évvel korábbihoz képest.

A német az idén kétszer nagyobb mértékben zuhanhat, mint a válság kiindulópontjának számító amerikai. Ha azonban a vállalatvezetők és a politikusok megfelelő következtetéseket vonnak le a krízisből, akkor jó esély van rá, hogy a most pusztító vihar hosszabb távon erősíteni fogja a német gazdaságot - véli a Prognos.

A majdani élénkülésből az exportorientáció révén erősebben fog részesülni Németország, mint kevésbé globalizált versenytársai, és különösen így lesz ez, ha sikerül ráerősíteni a nagy jövő előtt álló új iparágakra. Michael Böhmer ezek között említi az egészségügyi ipart, valamint a különböző tanácsadási szolgáltatásokat.

Hans Heinrich Driftmann, a német kereskedelmi és iparkamarák (DIHK) elnöke is osztja a Prognos optimizmusát. Szerinte a jövő meghatározó ágazatainak számító környezettechnológia, energia- és anyagtakarékosság valamint egészségipar terén az ország nemzetközi pozíciói meglehetősen erősek.

Németország Penny-Market Magyar Nemzeti Bank (MNB) NAV Pénzügyi és gazdasági válság OPEC Külföldi lapvélemények Nestlé NGTT Timothy Geithner export Samsung Opel biztosítás válság infokommunikáció Adórendszer Magyarországon