Világgazdaság

Kevesebb pénzt küldenek haza a vendégmunkások

Jelentősen csökkentek a fejlődő és feltörekvő országok külföldön dolgozó polgárainak hazautalásai

A válság miatt egyre kedvezőtlenebb munkapiaci helyzet, illetve a sok helyen tapasztalható protekcionista tendenciák miatt jelentősen csökkentek a fejlődő és feltörekvő országok külföldön dolgozó polgárainak hazautalásai. A tendencia igen súlyos következményekkel járhat, miután ezek a pénztranszferek egyes országokban tetemes hányadát adják a GDP-nek, és számos hátrányos helyzetű térség számára létfontosságú jövedelemforrást jelentenek.

A Nyugat-Európában dolgozó románok 1,8 milliárd eurót utaltak haza májusig, ez több mint 30 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi azonos periódushoz képest. A lengyeleknél 17 százalékkal, 658 millió euróra csökkent ez az összeg, miközben a közel egymillió külföldön dolgozó bolgár az egy évvel ezelőttihez képest 16 százalékkal kevesebbet, 738 millió eurót küldött hazájába 2009 első öt hónapjában.

A bevándorlók kedvenc célpontjainak számító nyugat-európai országokban a növekvő ellenére mindeddig viszonylag kevesen szánták rá magukat a hazatérésre – mutat rá a Reuters.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Magyar Nemzeti Bank (MNB) KSH TriGranit gazdasági válság hazautalások A szerkesztő ajánlja EGIS Nyrt. Coca-Cola vendégmunkások Wall Street bajnai-csomag JPMorgan tömegközlekedés