Világgazdaság

Végre megállapodnak a Nabuccóról

Július 13-án Ankarában írják alá a Nabucco gázvezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodást - közölte pénteken a Reutersszel telefonon a román gazdasági miniszter, török és uniós forrásokat megerősítve.

Adriean Videanu - aki Azerbajdzsánban tartózkodik kétnapos látogatáson - elmondta: "Törökország 15 százalékos kérdését" is megoldották, de hozzátette, hogy nem tud részleteket.

Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek pénteken megerősítette az aláírás időpontját és helyszínét. Hozzátette, a jelenlegi állás szerint magyar részről Bajnai Gordon miniszterelnök írja alá a kormányközi megállapodást.

Törökország még június elején közölte: nem adta fel elképzeléseit arról, hogy a tervezett Nabucco gázvezetéken átmenő gáz 15 százalékát felhasználja, és erről júniusban tervez megállapodni az európai kormányokkal.

- Reálisan nézve júliusban aláírható a Nabucco-vezetékkel kapcsolatos kormányközi-megállapodás, mivel a dokumentumról szóló szakértői tárgyalások lényegében befejeződtek, és már csak a pontos szövegezés van hátra - mondta a vezeték nemzetközi koordinációját ellátó nagykövet az Országgyűlés Nabucco eseti bizottság ülésén június végén.

Bayer Mihály kifejtette, május közepe óta két kormányközi konferencia volt, az egyeztetések lényegében megtörténtek, és ha egyik érdekelt ország sem jelez kifogásokat, szakértői szinten lezárultnak tekinthetők a kormányközi megállapodással kapcsolatos egyeztetések.

Bayer Mihály a vezeték finanszírozásáról elmondta, az Európai Beruházási Bank (EIB) a költségek 25 százalékát, mintegy 2 milliárd eurót adna a vezetékre, míg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 1 milliárd eurót hitelezne.

Hozzátette, a Nabuccónak nem finanszírozási oldalról vannak-lesznek problémái, mivel több kereskedelmi bank is érdeklődik iránta. A Nabucco-konzorcium szereplőinek mintegy 2,5 milliárd eurót kell betenniük, és elképzelhető az is, hogy komoly uniós finanszírozást is kaphat a vezeték.

A nagykövet amerikai tárgyalásairól elmondta, az Obama-adminisztráció is erős támogatást ígér a Nabuccónak. Ugyanakkor az Egyesült Államok szélesebb dimenzióban értékeli a problémát, és a Nabuccót a déli energiafolyosó megvalósulása, illetve Európa energiabiztonsága szempontjából is vizsgálja.

A nagykövet elmondta, a Nabucco-konzorciumnak három dolgot kell figyelembe vennie: legyen vezeték, gázkínálat és gázkereslet, és e három tényezőnek egy időben kell megjelennie. Úgy vélte, mivel a Nabucco-országok konzorciumban részt vevő vállalatai különböző mértékben vannak állami, illetve magánkézben, különböző a kockázatvállalási képességük is. Ez pedig meghatározhatja, hogy melyik vállalat mekkora részt vállal a vezeték finanszírozásából.

A Nabucco vezeték kiépítésében a Mol Nyrt. mellett az osztrák OMV, a román Transgaz, a török Botas, a bolgár Bulgargaz, valamint a német RWE vesz részt. A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő Nabucco csővezeték összesen 3.300 kilométer hosszú lesz, a beruházás költsége 7,9 milliárd eurót tesz ki. A vezeték áthalad Magyarországon, de kikerüli Ukrajnát. Az alapforgatókönyv alapján 2011-ben 8 milliárd, 2020-ban 25,5 milliárd köbméter, míg a csúcs-forgatókönyv alapján 2011-ben 13 milliárd, 2020-ban pedig 31 milliárd köbméter földgázszállítási kapacitással fog működni a vezeték.

kormányok Nabucco gázvezeték