Világgazdaság

Mega-fúzió a gyógyszeriparban

A Merck részvényesei megadták a támogatást a Shering-Plough felvásárlásához.

A Merck részvényeseinek több mint 99 százaléka szavazott a 41,1 milliárd dolláros szerződés mellett, így a cégé lehet a Schering-Plough. Idén ez már a második jelentős vállalatátvétel a gyógyszergyártó ágazatban, miután a Pfizer januárban 68 milliárd dollárért megvásárolta a Wyethet – írja a USA Today.

A két vállalat "házasságával" a világ második legnagyobb gyógyszeripari konszernje jön létre a Pfizer mögött. A Merck eddig a nyolcadik helyet foglalta el a receptköteles készítmények forgalmazása terén, az üzlet segítségével azonban éves eladásai 42,4 milliárd dollárra ugranak.

A globálisan a tizennyolcadik legnagyobb Schering-Plough megvásárlása nem csak ebben a tekintetben jelent fejlődést. Ezzel a Mercké komoly részesedést szerez a biotechnológia, a gyógyszerfejlesztés és a vakcinák terén.

A partnerség lehetővé teszi a Merck számára a takarékossági intézkedéseket, amelyek keretében 18 ezer munkahelyet szüntetnek meg a generikus gyártókkal szembeni egyre élesebb versenyben. A Merck az év utolsó negyedében fejezi be a Schering-Plough átvételét.

gyógyszergyár fúzió Schering-Plough Merck