Világgazdaság

Melyik a világ legnépszerűbb böngészője? – Trükkös számítások

A Mozilla nemrég jelentette be, hogy több mint 1 milliárd felhasználó töltötte le a Firefox böngészőt, a szoftver egyes elemzők szerint a globális piac 32 százalékát tudhatja magáénak. Csakhogy a részesedés számításakor érdekes különbségek adódhatnak attól függően, ki készíti a statisztikát.

Míg egyes számítások szerint az internetezők 32 százaléka, mások szerint mintegy 50 százaléka használja a Firefoxot, utóbbi számítás szerint a Mozilla szoftvere megelőzi az Internet Explorert. A gond az, hogy a statisztikák sokszor elárulják, mely cég érdeke áll mögöttük – írja a PC World.

A mérések végzéskor ki kell választani azokat a weboldalakat, amelyek esetében rögzítik, milyen böngészővel tekintették meg őket. Ha Macre vagy Linuxra specializálódott weblapokat figyelnek meg, az eredmény az Internet Explorer jelentős hátrányát mutatja majd. Ezzel szemben a fogyasztókra szakosodó portálok vizsgálata a Microsoft böngészőjének előnyét hangsúlyozza majd, mivel a készítők tudják, hogy a többség Windows operációs rendszert használ, amelyhez az Internet Explorer is hozzátartozik.

Ilyen trükkre hívta fel nemrég a figyelmet Robert Strohmeyer annak kapcsán, hogy az Apple közölte: több mint 11 millióan töltötték le Safari nevű böngészőjét. Mint kiderült, valójában egy frissítés letöltéséről van szó, amelyet minden korábbi felhasználónak kiküldtek. És bár lehetséges, hogy ennyien döntöttek a letöltés mellett, semmi nem bizonyítja, hogy ezek után valóban a Safarit használták böngészésre. Az Internet Explorer esetében hasonló logikával kijelenthető, hogy minden Windows-zal szerelt számítógép tulajdonosa használja a böngészőt is.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek