Világgazdaság

Adóemelés, befagyasztott fizetések – Megszorítások várhatóak Nagy-Britanniában

Alistair Darling brit pénzügyminiszter tanácskozásokat kezdett a brit kabinet tagjaival arról, hol lehetne lefaragni a költségekből.

A pénzügyminiszter azt várja a tárcavezetőktől, hogy jelezzék, véleményük szerint mely programokat lehetne feláldozni és melyeken lehet megtakarításokat eszközölni. Gordon Brown ezen a héten ismerte el, hogy le kell faragni a "szükségtelen költéseket".

A brit miniszterelnök hónapokon keresztül tagadta, hogy szükség lenne megszorításokra, a konzervatív képviselők ezért azzal vádolták, hogy eltitkolja az igazságot a választók elől. A BBC politikai szerkesztője szerint a most bejelentett lépés a kormányzati politika irányváltását jelzi.

Darling szerint több miniszter úgy véli, a nagy vitát kavart személyazonossági igazolvány bevezetéséről is le lehetne mondani. A brit belügyminisztérium szerint ugyanakkor eddig nem folytak tárgyalások a személyazonossági igazolványok bevezetésének elejtéséről. A bevezetés tervét egyébként sem a konzervatívok, sem a liberális demokraták nem támogatják.

A nyár folyamán a pénzügyminisztérium munkatársai az állami költségek felére rúgó megtakarítási lehetőségeket tekintettek át. Ezek között szerepelt a kórházak helykihasználása. Az év végére 175 milliárd fontos deficitet vár a brit kormány, a liberális demokraták szóvivője pedig arra célzott, hogy a hiányt adóemeléssel kompenzálnák.

Vince Cable szerint a következő kormánynak 80-100 milliárd fontnyi költséget kellene megtakarítania, az ellenzéki párt tíz területet választott ki a potenciális lefaragásokhoz. Ezek közé tartozik a köztisztviselők fizetésének befagyasztása, a személyi igazolvány program visszavonása, valamint a Trident atomprogram visszafogása. Mint mondta, a kiadásokat és az adóbevételeket egyszerre érintő tervről van szó.

Jelentések szerint a 2010-tők kezdődő négy éves időszakban a kormány 9,3 százalékkal csökkentené a tárcák költéseit.

Nagy-Britannia deficit Brown megtakarít brit lefarag költségvetés