Világgazdaság

Az első virtuálisan bejárható autóversenypálya - Klikk

A legendás, kaliforniai Mazda Raceway Laguna Seca versenypálya mostantól a Google Street View segítségével is bejárható.

Az autóversenyzés rajongói a teljes pályát megnézhetik és beutazhatják, az Andretti hajtűkanyartól a hírhedt Corkscrew kanyarig, mégpedig egy, a 2008-as Amerikai Le Mans széria utolsó versenyén résztvevő versenyautó vezetőfülkéjéből nézve.

A pálya képét a járműre szerelt, kör alakú, több lencsés felvevővel rögzítették, az így nyert felvételeket további fényképekkel, GPS és egyéb térbeli részletekkel kiegészítve a versenypálya szemmagasságból látható, valós képét tárják az érdeklődők elé.

Ezzel a Mazda Raceway Laguna Seca az első olyan versenypálya a világon, amely megjelenik a Google Street View szolgáltatásában. A pálya megérdemli ezt a megtiszteltetést, hiszen 52 éven keresztül adott otthont az Egyesült Államok legfontosabb versenyeinek; többek között itt tartották a Speed World Challenge túraautó-bajnokságot és a WSBK Superbike Világbajnokságot.

A világ egyik legnehezebb pályájaként nyilván tartott Laguna Seca (11 kanyar, 3,6 km hosszúság, 91 m szintkülönbség) az évek során több ezer prototípus tesztvezetésének helyszínéül is szolgált.


Nagyobb térképre váltás

Utóbbiak közül az egyik leghíresebb egy apró, kétüléses Mazda roadster volt, az 1980-as évek végén. Az ebből kifejlesztett sorozatgyártású modell aztán minden idők legkeresettebb kétüléses sportautójaként írta be magát a Guinness Rekordok Könyvébe: ez a Mazda MX-5, amely idén ünnepli huszadik évfordulóját.

street view versenypálya Mazda Google