Világgazdaság

Az Orinoco völgyében termelnek ki olajat az orosz óriások

A venezuelai kormány és egy orosz olajtársaságokból álló konzorcium 20 milliárd dollárt szándékozik befektetni a Junin 6 olajlelőhely feltárásába, amely az Orinoco folyó medencéjében található.

A hírt Rafael Ramirez venezuelai olaj- és energiaügyi miniszter jelentette be. Ramirez hozzátette, hogy az orosz cégek 1 milliárd dollár összegű bónuszt fizettek azért, hogy részt vehessenek a lelőhely kiaknázásában. A mezőről naponta 400 ezer – 450 ezer hordó olajat lehet kitermelni.

A RIA Novosztyi emlékeztet arra, hogy Hugo Chavez venezuelai elnök múlt heti moszkvai látogatása során megegyezés jött létre orosz-venezuelai vegyes vállalat alapításáról a Junin 6 projekttel kapcsolatban.

Az oroszok részéről az aláíró az NKK, vagyis a Nemzeti Olaj Konzorcium tagjai a Rosznyeft, a Gazprom, a LUKoil, a TNK-BP és a Szurgutnyeftegaz. A venezuelai PdVSA-val 2009 végéig vegyesvállalat hoz létre a szövetség. (A Dél-amerikai ország jogrendje szerint külföldi cégek csak vegyes vállalatok tagjaiként vehetnek részt az ország olajának kitermelésében.)

Venezuela a világ egyik legnagyobb olajtermelője, tavaly megközelítőleg 87 milliárd hordónyi hagyományos készlettel. Ezen kívül az ország jelentős mennyiségű nem hagyományos, nehéz nyersolaj tartalékot mondhat magáénak, ennek nagy része az Orinoco folyó völgyében található.

Szurgutnyeftegaz Venezuela Lukoil olajtársaság Orinoco Rosznyeft Gazprom