Világgazdaság

Barabás: A kódex nem menti meg a felelőtlen ügyfeleket

A Magyar Hitelszövetség elnöke szerint a banki etikai kódexszel egy egészséges és normális kompromisszum született mindkét fél előnyére.

Barabás Gyula hangsúlyozta: önmagában az etikai kódex nem jelenti azt, hogy nyugodtan hátradőlhetünk, rövid időn belül szükség lesz további törvénymódosításokra.

Az elnök a Klubrádióban arra figyelmezetett, hogy a magatartási kódex nem tudja megmenteni az ügyfeleket például egy felelőtlen jelzáloghitel felvételétől.

A banki etikai kódex kialakításakor arra törekedtek, hogy olyan optimális helyzetet alakítsanak ki, amelyben a hitelnyújtó és a hitelfelevő is jól érzi magát - mondta a Magyar Hitelszövetség elnöke a Klubrádióban.

Barabás Gyula a kódex kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a megállapodás értelmében a PSZÁF keményen meg tudja büntetni a bankokat, és garancia van arra is, hogy hogyan lehet ellenőrizni a pénzintézetek árváltoztatásait. Emellett azt is szabályozza a megállapodás, hogy milyen írásbeli dokumentumokkal kell ellátni a hitelfelvevőket - tette hozzá.

jelzáloghitelek hitelek barabás gyula devizahitelek banki kódex