Világgazdaság

Fed - Bézs Könyv: A javulás szele simogatja a gazdaságot

Az Egyesült Államok döntő részén a gazdaság stabilizálódott, egyes helyeken a növekedés jeleit mutatja az augusztus végével zárult közel másfél hónapban - tartalmazza az amerikai jegybank (Fed) 12 körzetének közös jelentése.

Az úgynevezett Bézs Könyv szerint a munkaerő piaci helyzet országszerte továbbra is gyenge volt, az elbocsátások üteme némileg lassult. A vizsgált időszakban a kiskereskedelmi eladások stagnáltak.

A legtöbb térségben élénkült a feldolgozóipar termelése és a javulás szerény jelei tapasztalhatóak a lakóingatlan-piacon.

Több térségben arra számítanak, hogy a magasnak mondható autó eladási szint nem tartható azután, hogy augusztus végén a kormány leállította a "roncsprémium" autóvásárlási programot.

A Bézs Könyv megállapításait figyelembe veszi majd az amerikai jegybank kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), amikor szeptember 23-án befejezi kétnapos kamatdöntő ülését.

Az előző közel másfél hónapról szóló jelentés még úgy fogalmazott, hogy az amerikai gazdaság visszaesésének az üteme lassult, néhány térségben a gazdasági tevékenység stabilizálódott.

Bézs Könyv Fed roncsprémium