Világgazdaság

Fokozott ellenőrzés várható az őszi szezonális munkáknál

Az őszi szezonális munkák idején megszaporodnak a munkaügyi ellenőrzések; a feltárt szabálytalanságokat akár húszmillió forintos bírsággal büntetheti az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) - olvasható a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég közleményében.

A közlemény idézi Máriás Attilát, a BDO munkaügyi szaktanácsadóját, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy az ellenőrzések csak az ellenérték fejében történő munkavégzésekre terjednek ki, a kaláka-munkák esetében az OMMF-nek nincs ellenőrzési hatásköre.

Ha egy részletekbe menő bizonyítási eljárás során mégis megállapítják, hogy a munkavállalók ellenérték fejében, írásos munkaszerződés, illetve bejelentés nélkül végeztek munkát, akár húszmillió forintos bírságot is kiszabhat a hatóság. Az MTI érdeklődésére az OMMF közölte: tavaly szeptemberben a társhatóságokkal együttműködve valamennyi régióban végeztek szüreteléseken, szüreti- és borfesztiválokon is ellenőrzéseket.

A tavaly szeptemberben vizsgálat alá vont 706 munkáltató 45 százalékánál állapítottak meg munkaügyi, vagy munkavédelmi szabálytalanságot a mintegy 5.200 ellenőrzött munkavállalóból minden harmadik esetében.

A munkaügyi jogsértések 46 százalékát továbbra is a feketefoglalkoztatás képezte. Tavaly szeptemberben az OMMF 119 esetben alkalmazott munkaügyi, munkavédelmi, szabálysértési, helyszíni, illetve befizetésre kötelezés bírságot, amelyek együttes összege megközelítette a 145 millió forintot.

A szüreti ellenőrzések során a feketemunka elleni határozott fellépés volt a fő cél. Az ellenőrzések tapasztalata, hogy a munkáltatók többsége alkalmi munkavállaló könyv kitöltésével vagy munkaszerződéssel és APEH bejelentéssel jogszerűen foglalkoztatta a munkavállalókat.

A munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalók esetében a napi munkaidő korlátja jelentette a legnagyobb problémát, mivel a munka természeténél és mennyiségénél fogva sok esetben heti pihenőnapokon 15-16 órás munkaidők is előfordultak.

Munkavédelmi szempontból igazán súlyos veszélyeztetésnek nevezhető hiányosságot nem tapasztaltak a felügyelők. A szőlőfeldolgozók területén a leggyakoribb problémákat az üzemeltetéssel kapcsolatos hiányosságok, a gépek védőburkolatainak hiánya, az érintésvédelemmel kapcsolatos szabálytalanságok jelentették.

Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ellenőrzés APEH