Világgazdaság

Hol mennyire könnyű üzletelni? – A Világbank jelentése

A Világbank idén is elkészítette a különböző országok üzleti környezetére vonatkozó Doing Business jelentését. Eszerint Magyarország jelenlegi 41. helyéről jövőre a 47. helyre csúszik vissza.

A Világbank felmérésének eredménye szerint a válság ellenére a 2008-2009-es évben a kormányok több reformot hajtottak végre, mint bármikor az index 2004-es bevezetése óta.

2008 júniusa és 2009 májusa között 131 gazdaságban 287 reformot regisztráltak a szakértők, ez 20 százalékkal haladja meg az előző éves teljesítményt. A szabályozási változások többsége a hosszú távú versenyképesség javítását és a munkahelyteremtést célozza.

A reformok kétharmadát az alacsony vagy közepes jövedelemmel rendelkező országok hajtották végre – ezzel folytatódott a három éve kezdődő trend. Az ebben a kategóriába sorolható gazdaságok háromnegyede átesett valamilyen reformon. A legerőteljesebb reformok toplistája élén Ruanda áll, amelyet Egyiptom, Libéria, Moldova, a Kirgiz Köztársaság és Tadzsikisztán követ.

A Világbank véleménye szerint a gazdasági válságtól leginkább sújtott Kelet-európai országok ismét, immár hatodik éve a legaktívabb reformereknek bizonyultak. A régió 27 országából 26 legalább egy területen könnyítést vezetett be.

A reformok 84 százalékát a térség unió tagállamaiban hajtották végre. Magyarország helyzete jövőre romlik: a 2009-es 41. helyről 2010-re a 47. pozícióba csúszik vissza, mindössze egy, a Világbank által regisztrált reformmal. Eszerint Magyarországnál könnyebb üzletelni többek között a Szlovákiában, Lettországban, Litvániában vagy Bulgáriában.


felmérés versenyképesség Doing Business Világbank üzletet köt