Világgazdaság

Le a rejtett banki költségekkel!

Az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa egy jövő kedden ismertetendő jelentésben bírálja az európai bankok gyakorlatát. A Bizottság a rejtett költségek és a nem megfelelő tájékoztatás ellen veszi fel a harcot.

Meglena Kuneva szeptember 22-én az Európai Bizottság felmérését ismertetve várhatóan erősen kritizálja majd a bankokat, amiért azok átláthatatlan szerződési feltételei megnehezítik a fogyasztók tájékozódását. Az eredmények szerint nehézséget jelent az árak összevetése és a számlák átvitele más bankokhoz - tudósít a European Voice.

A Bizottság jelentéséből várhatóan az is kiderül majd, hogy Ausztria, Spanyolország, Franciaország és Olaszország mind gyengén szerepeltek a pénzintézetek átláthatósága tekintetében és valamennyien a legdrágább országok közé tartoznak banki ügyintézés szempontjából.

A jelentés összegzésében az áll: a jelenlegi ár feltételek majdnem lehetetlenné teszik a fogyasztó számára, hogy megtudja: miért mennyit fizet és megnehezítik a szolgáltatások összehasonlítását. Ez a tény részben megmagyarázza, hogy az európai polgároknak miért csak 9 százaléka vált bankot. A felmérés azt is leszögezi, hogy az európai polgárokat nem tájékoztatják megfelelően a pénzintézetek, mert azok munkatársai érdekkonfliktusba kerülnek, amikor arról kell dönteniük, kellően informálják-e az ügyfeleket.

A biztos szóvivője már közölte: a vizsgálat során felderített gyakorlatok egy része sérti az EU jogrendjét, ezekről a Bizottság tájékoztatja a nemzeti hatóságokat. Ezt követően felmerülhet a jelenlegi közösségi szabályok szigorítása.

számla Európai Bizottság felmérés Bank fogyasztó tájékoztat