Világgazdaság

Véget érhet a válság az USA-ban, de…

A Federal Reserve regionális hálózatának jelentése szerint az Egyesült Államokban a végéhez közeledik a válság. Ugyanakkor a további stabilizálódás kérdéses.

A Fed jelentése szerint a gazdasági aktivitás az ország legtöbb régiójában erősödik vagy stabilizálódik. A tizenkét vizsgált földrajzi területből tizenegyben pozitív változást mértek. A Bézs könyvnek nevezett felmérés szerint az amerikai cégek többsége óvatos optimizmussal tekint a jövőbe – jelenti az AP.

Az elemzők szerint a szeptember 30-val végződő jelenlegi negyedévben növekszik az amerikai gazdaság, a pozitív változások mögött az áll, hogy a cégek lassan újra növelik tevékenységüket.

Az elemzés szerint az ipar, az és természetesen a roncsautó-program által segített autópiac is javulást mutat. A kereskedők feltöltik a lecsökkent eladások miatt alacsony kihasználtsággal működő raktárakat.

A javulás ugyanakkor kérdéses: a gazdaság csak akkor jöhet helyre, ha az amerikai lakosság növeli fogyasztásait. A legtöbb régióban az autócsere-programban résztvevő cégek javítottak, míg más üzletágak gyengélkedtek. Emellett az augusztusban 9,7 százalékra rúgó az elemzők szerint ebben az évben elérheti az ijesztő 10 százalékot.

A Fed vezetése szeptember 22-én ülésezik, ekkor vitatják meg a Bézs könyv adatait is. Bernanke és csapat várhatóan változatlanul, rekord alacsony tartja az alapkamatot.

felmérés üzleti aktivitás Bézs Könyv Fed autópiac ingatlanpiac válság elemzés