Világgazdaság

Viszlát, Bwin? – Betilthatják az online fogadást az EU tagállamok

Indokolt esetben összeegyeztethető az EU belső piaci szabályaival az internetes szerencsejátékcégek működésének korlátozása az egyes tagállamokban – áll az Európai Bíróság döntésében.

A luxemburgi testület kedden nyilvánosságra hozott határozata a portugál állam korlátozó intézkedései és az ezt nehezményező Bwin online fogadási cég közötti vitát zárja le. A döntés precedensértékű lehet, és hátrányosan érintheti az Európai Bizottság által több – így a magyar – nemzeti monopólium ellen is a szabad verseny korlátozása címen indított szabálysértési eljárást.

Az interneten keresztül bonyolított szerencsejáték sajátosságaira tekintettel összeegyeztethető a szolgáltatásnyújtás szabadságával az a portugál szabályozás, amely megtiltja a Bwinhez hasonló gazdasági szereplők számára, hogy online fogadásokat kínáljanak – áll az indoklásban.

A „sajátosságok” alatt a bíróság az ilyen ügyletekhez kapcsolódó bűnözési – elsősorban korrupciós és pénzmosási – kockázatot érti. Ezzel együtt a döntés azt is leszögezi, hogy Portugália az indoktól függetlenül valóban korlátozta a szolgáltatásnyújtás szabadságát, amikor rendre 74,5 ezer, illetve 75 ezer eurós büntetést szabott ki az osztrák Bwin helyi leányvállalatára, valamint a nemzeti labdarúgóligára, amiért szponzorációs megállapodást kötöttek egymással.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek