Világgazdaság

A GE minden pályázaton nyert támogatást kifizetett a dolgozóinak

Maradéktalanul átutalta dolgozóinak a munkahelymegtartó pályázaton elnyert összeget a GE Hungary Kft. a nyáron, ami a támogatási keretösszeg egyharmada, 198 millió forint volt.

A GE Hungary az RTL Klub szombati Híradójának anyagára reagált, amelyben elhangzott, hogy egy tavasszal kiírt pályázaton 650 millió forintot kapott munkahelymegtartó támogatásként az államtól a General Electric (GE), a múlt héten viszont bejelentette, hogy következő két évben csaknem 2.600 dolgozóját elbocsátja.

A GE Hungary közleményében emlékeztet rá, hogy a támogatást az április-július közötti időszakra pályázták meg az érintett dolgozók kieső, ötödik napi bérkiegészítésének támogatására. Ekkor ugyanis a keresletcsökkenés miatt és a munkahelyek megőrzése érdekében négynapos munkahetet vezetett be a GE. Hangsúlyozzák, hogy a pályázat kizárólag arra az időszakra és a csökkentett idejű foglalkoztatás támogatására vonatkozott, az igényelt támogatás teljes egészében a dolgozókat illette.

A második negyedévben átmenetileg megnőtt a megrendelések száma, ezért a csökkentett idejű foglalkoztatás, vagyis a négynapos munkarend abban az időszakban a hatósági szerződésben rögzítettnél kevesebb dolgozót érintett. Így a GE Hungary Kft. csak a szerződésben szereplő támogatási keretösszeg egyharmadát, 198 millió forintot volt jogosult igényelni, amit teljes egészében átutalt a dolgozóknak - áll a közleményben.

Phil Marshall, a GE Lighting európai elnök-vezérigazgatója szerdán jelentette be Budapesten, hogy a következő két évben a GE Hungary 2.570 munkavállalóját bocsátja el a fényforrás üzletágban Magyarországon, de ezt mindaddig javaslatként kezelik, amíg meg nem állapodnak a szakszervezetekkel.

A létszámleépítés a hagyományos izzó- és a fénycsőgyártást érinti, miután e termékeket kivonták a piacról. A Magyarországon 14 ezer főt foglalkoztató GE megtartja a jelenleg 7.500 foglalkoztatottnak munkát fényforrás-gyártást, nem vonul ki az - hangsúlyozta Phil Marshall.

A fényforrás üzletág hét telephelyéből egyet, a 700 főt foglalkoztató vácit bezárják. Ezen kívül a létszámleépítés leginkább a nagykanizsai gyárat érinti majd, itt 1.300 embert küldenek el. Az elbocsátások a jövő év első negyedévében kezdődnek meg, és a tervek szerint 2011 utolsó negyedévében fejeződnek be. A továbbiakban a GE Hungary a nagyobb hozzáadott értéket jelentő termékeket gyártja Magyarországon.

A kollektív szerződés a magyar Munka törvénykönyvében előírtaknál kétszer annyi juttatást ír elő az elbocsátások esetére. Az átalakítás nem érinti az Ózdon működő csaknem ezer munkavállalót foglalkoztató ipari elektronikai gyárat.

Magyarország villanykörteÉgáz-Dégáz fényforrás-gyártás GE Hungary