Világgazdaság

Kiverte a biztosítékot az állami támogatás

Uniós szabályokkal ellentétesnek tartják a Népszabadságnak név nélkül nyilatkozó konkurensek a kilenc termelői értékesítő szervezetet tömörítő Datész Zrt. több százmillió forintos támogatását.

A lap hétfői számában megjelent írás szerint a dél-alföldi tészek azt állítják, a mentőövüket Brüsszel is jóváhagyta, és az nem tartozásra, hanem fejlesztésre fordítható. A kilenc, zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó tészt tömörítő cég uniós forrásokkal együtt 1,6 milliárd forintos megsegítése "kiverte a biztosítékot" néhány zöldség- és gyümölcstermelő társaságnál - írta a Népszabadság gazdasági minisztériumi forrásokra hivatkozva.

A zúgolódó termelők szerint az állami forrásjuttatás hátrányos helyzetbe hozza az egyébként külső szubvenciók nélkül működő, nyereséges zöldségtermelő vállalkozásokat.

Nógrádi Zoltán Mórahalom fideszes polgármestere szerint a kifogások nem megalapozottak. A Pénzügyminisztérium is vizsgálta a forrásokat, és abban nem talált kivetnivalót.

Egyes vélemények szerint a támogatás nélkül megszűnt volna a Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyei tészeket összefogó szervezet gazdasági tevékenysége.

 

Uniós szabályokkal ellentétesnek tartják a Népszabadságnak név nélkül nyilatkozó konkurensek a kilenc termelői értékesítő szervezetet tömörítő Datész Zrt. több százmillió forintos támogatását. NOL-->

állami segítség datész