Világgazdaság

Öt évvel ezelőtti szinten a cégfelvásárlások

Az Invescom Corporate Finance megítélése szerint 2009 nem a gyors talpraállás éve a globális cégfelvásárlási piac első 9 hónapban nyújtott teljesítményét tekintve. A globális befektetői aktivitás – a tranzakciók összértéke alapján –, az öt évvel ezelőtti szintre zuhant vissza.

A kedvező befektetői hangulat ellenére a harmadik negyedévben csupán 412 milliárd dollárt tett ki a tranzakciók összértéke világszinten, amely több mint 50 százalékos esést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A hazai cégvásárlási piaci trendek ellentmondásosak, mivel csökkenő tranzakciószám mellett növekedett a tranzakciók összértéke az elmúlt 12 hónapban. Ha eltekintünk a 2009. első negyedévében zárult Mol-Szurgutnyeftegaz tranzakciótól, ami magyar viszonylatban giga felvásárlásnak számít, akkor 2008 utolsó negyedévétől kezdve egy lassan emelkedő tendencia rajzolódik ki összérték tekintetében. A felvásárlások értéke idén júliustól szeptember végéig tartó időszakban elérte a 250 milliárd forintot, amely több mint duplája volt a tavalyi év ugyanezen időszaki értékének.

Ezzel ellentétben a tranzakciók száma folyamatosan csökkent az elmúlt másfél évben. 2009 harmadik negyedévében a tranzakciók száma kevesebb, mint a felét tette ki az egy évvel ezelőtti időszak értékének: 19 lezárt tranzakció az egy évvel korábbi 50-nel szemben. Ennek megfelelően, az átlagos tranzakcióméret számottevően növekedett tavalyhoz képest: az idei harmadik negyedévben meghaladja a 13 milliárd forintot, szemben a 2008 harmadik negyedévi 2,5 milliárd forintos értékkel.

Az Invescom Corporate Finance összességében úgy véli, hogy a világ tőzsdéin hónapok óta tapasztalható pozitív befektetői hangulat érezhető a régiós M&A piacon is, ám a kis és közepes méretű felvásárlásoknál az értékeltségi szintek kisebb mértékű emelkedése figyelhető meg csupán, a befektetők önbizalma nem tért vissza maradéktalanul. Egyre inkább beigazolódik, hogy 2009 nem a gyors talpraállás éve – mint ahogy ezt a krízis kirobbanásakor prognosztizálták –, hanem inkább a lassú javulás kezdetének időszaka.

Mint arról a Világgazdaság beszámolt, az idén a tavalyinál 56 százalékkal kevesebb nemzetközi vállalatfelvásárlásra és -összeolvadásra számít az OECD. Ez rekordmértékű zuhanás lesz – prognosztizálják a legfejlettebb ipari államokat tömörítő szervezet szakértői. Az OECD-tagországokat érintő, határokon átívelő ilyen jellegű tranzakciók értéke 60, a legnagyobb feltörekvő gazdaságokat (mint Brazília, Dél-Afrika, India, Indonézia, Kína és Oroszország) érintőké 40 százalékkal csökken, 454, illetve 80 milliárd dollárra. Ugyanakkor 62 százalékkal kisebb értékű vállalatfelvásárlást, illetve -összeolvadást hajtanak végre a feltörekvő országokban már megtelepedett multinacionális cégek, ez az öszszeg az idén összesen csak 46 milliárd dollár lehet – áll az elemzésben.

fúzió OECDKöltségvetés 2012-2013 Szurgutnyeftegaz Invescom M&A cégfelvásárlás Mol