Világgazdaság

Stratégiai beruházásokat tervez Franciaország

Franciaország 35 milliárd eurót gyűjt össze a hosszú távú versenyképességet erősítő stratégiai beruházások finanszírozására – erősítette meg a régóta érlelődő tervet Nicolas Sarkozy államfő. Az összegből 22 milliárd eurót államkötvények kibocsátásával a pénzpiacról terveznek felvenni, 13 milliárd euró pedig a válság nyomán a bankoknak adott kormányzati segélyek visszafizetéséből jön majd össze.

A magánszférától Párizs 23 milliárd eurós hozzájárulást vár egy sor projekthez, a digitális gazdaságot erősítő beruházásoktól kezdve kiválósági központok létrehozásáig az oktatásban.

A beruházások elsősorban az egyetemek modernizálását, a képzés javítását és olyan stratégiai szektorok fejlesztését szolgálják majd, mint a közlekedés, a valamint az innovatív kkv-k. Sarkozy szerint a program segít majd orvosolni azokat a gondokat, amelyeket az erőfeszítések szétforgácsolódása és a kutatás, illetve a gazdaság között álló falak jelentenek. „Kutatócsoportokat fogunk létrehozni, növeljük a versenyképességet, és több erőforrást biztosítunk a biotechnológia és a nanotechnológia számára” – idézi őt a Reuters.

Sarkozy visszautasította azt a kritikát, hogy Franciaország túl nagy adósságot vállal fel. Az államfő szerint a kormány telkötelezett a költségvetési hiány növekedésének megfékezése mellett, és felvetette a németországihoz hasonló kiadási szabályok bevezetésének lehetőségét. Ott egy új törvény értelmében a szövetségi kormány 2016-tól csak a legfeljebb 0,35 százalékának megfelelő új hitelt vehet fel. VG

Autók FUTUREAL Befektetési Alapkezelő Zrt. logisztika GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság infrastruktúra-fejlesztés Őszi ülésszak raktározás GDP turizmus BKV Sarkozy Lakossági energiaellátás forintárfolyam Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás autó gyógyszeripar A KSH jelenti repülés Reklám és Média E.On Karácsonyi vásárlás fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac Deviza- és árupiac Zöld ügyek utazás GDP-adatok Mol Európai Unió biztosítás áruszállítás Gazprom infokommunikáció beruházásFelmérések Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon