Világgazdaság

Sikkasztás és adócsalás - A ScieNet ügy részletei

A vám- és pénzügyőrség (VP) Központi Bűnüldözési Parancsnoksága 2009. november 20-án rendelt el nyomozást a ScienNet törzsvásárlói rendszerrel kapcsolatosan.

Az egész ország területére kiterjedt, szervezett akciót követően a nyomozó hatóság gyanúsítottként hallgatta ki a társaság képviselőjét, különösen nagy mértékű adóhiányt okozó adócsalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – olvasható a VP közleményében, amelyet a szervezet a nagy érdeklődésre való tekintettel publikált.

A nagy mennyiségű adat feldolgozása során megállapították, hogy a vizsgált időszakban a Sciennet LLC Magyarországon vezetett bankszámláiról összesen 3,6 milliárd forintot utaltak ki a törzsvásárló magánszemélyeknek úgy, hogy ebből az összegből az első 112 személy (a 3 millió forint felettiek) részére közel 2,1 milliárd forintot utaltak át.

A jelentős összegek átutalására úgy került sor, hogy ezen időszakban a tényleges vásárlásokból, illetve szolgáltatásokból az LLC részére a termékpartnerektől származó jutalék összege nem érte el 300 millió forintot. Az adatok elemzése alapján megállapítható, hogy a kiutalások fedezetét döntően a belépők által fizetett foglalók fedezték.

Az első 112 magánszemély közül az egy személy részére kifizetett legnagyobb összeg több részletben 227 millió forint volt, míg a legkisebb összeg 3 millió forint volt 2008-2009 években.

Mindezek alapján a Fővárosi Főügyészség 2010 februárjában a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokságát kijelölte a hatáskörén kívül eső sikkasztás bűntett nyomozására is a tényállás teljes körű kivizsgálása érdekében.

Gyanú merült fel arra is, hogy a Sciennet LLC által ezen időszak alatt az úgy nevezett franchise díjak okán a törzsvásárlói rendszer hátterében álló offshore cégek részére kifizetett közel 266 millió forint kiutalása mögött nem állt valódi franchise rendszer.

A feltárt adatok alapján a nyomozó hatóság már nemcsak az adócsalás, hanem sikkasztás bűntett vonatkozásában is végzi a tényállás teljes körű feltárását, a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyek beazonosítását, büntetőjogi felelősségre vonásuk érdekében.

ScienNet Vám- és Pénzügyőrség sikkasztás VP adócsalás nyomozás