Világgazdaság

Uniós stratégia a gazdaságfejlesztésre, öt céllal

Az intelligens-, a zöld-, és a társadalmi kirekesztést mellőző növekedés biztosítását állítja ma közzéteendő, tízéves gazdasági stratégiájának középpontjába az Európai Bizottság.

Az Európa 2020 nevű stratégia a három prioritáson belül várhatóan öt konkrét célt jelöl majd meg, amelyek elérésére a siker zálogaként tekint. A számszerű célok az innovációt, a foglalkoztatást, az oktatást, a szegénységet és a zöldforradalmat érintik.


A Bizottság mindenekelőtt azt javasolja, hogy a 20 és 64 közötti korosztály körében a foglalkoztatás szintjét 2020-ra a jelenlegi 69 százalékról legalább 75 százalékra emeljék az EU-ban. A kutatásba és fejlesztésbe való befektetések mértékének 1,9 százalékról az uniós 3 százalékára kell majd nőnie.

Az öt cél között szerepel a 3-szor 20-as energia- és klímapolitikai célkitűzés is (a CO2-kibocsátás 20 százalékkal való csökkentése az 1990-es szinthez képest; a megújuló energiák teljes energiamérlegen belüli arányának 20 százalékra emelése és az energiafogyasztás 20 százalékkal való csökkentése).


A Bizottság továbbá célul tűzné ki azt, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező 30-34 év közöttiek jelenleg 31 százalékos arányát 2020-ra 40 százalékra, vagyis körülbelül az Egyesült Államok mostani szintjére tornásszák fel.

Végül, de nem utolsó sorban a szegénység által fenyegetett emberek arányát a mostani 17 százalékról lecsökkentenék – a Bruxinfo által ismertetett szövegtervezet egyelőre nem szól arról, hogy hány százalékra.

gazdaság fejlesztés unió országgyűlési választások 2010 Adósságválság az EU-ban MSZP-ügyek Amerikai piac - napi elemzés