Világgazdaság

Ha W-alakú recesszió lesz, azt Magyarország is megszenvedi

A világ vezető gazdasági hatalmai sorra számolnak be lassabb növekedésről. A W-alakú válsággal kapcsolatos félelmek felerősödni látszanak, de ha nem is lesz dupla-aljú recesszió, a kilábalás lassabb lesz a vártnál, Magyarország pedig ki van szolgáltatva a világgazdaságnak.

Japán gazdasági növekedése is lelassult az idei év második negyedévében. A világ vezető gazdaságai egymás után jelentenek a vártnál gyengébb gazdasági teljesítményt, még a válságban helytálló Kína gyorsulása is egyszámjegyű lehet.
Kína Bruttó Hazai Összterméke a második negyedévben megelőzte Japánét, kiigazítás nélküli adatok alapján számítva. Kína GDP-je 1,3369 billió dollár volt, míg Japáné 1,2883 billió dollár.

Japán gazdasága - éves szintre átszámítva - 0,4 százalékot növekedett. Az első negyedévben a stimulusok ösztönözhették a növekedést, a lakosság fogyasztásán és az exporton keresztül; a költségvetési kiadások növelésének hatása a második negyedévre kifutott. Az maradt, mint a növekedés hajtóereje, de a japán jen erősödése ennek is véget verhet: a jen 15 éves csúcsra drágult a dollárral szemben. A jegybank ugyan interventálhatna a fizetőeszköz gyengítésének érdekében, de erre 2004 óta nem került sor.

Kínában is lassul a növekedés üteme , ami nem feltétlenül jelentene gondot, azonban az gyorsulása nagyobb a vártnál. Kína ipari termelése 11 hónapos mélyponton van, éves szinte 13,4 százalékkal bővült a szektor, az infláció 3,3 százalékig növekedett, 21 hónapja a leggyorsabb ütemben. A növekedése még kétszámjegyű: a második negyedévben 10,4 százalékra lassult az első negyedévi 11,9 százalékról, éves alapon. 

Ebben az időszakban az Egyesült Államok növekedési üteme is csökkent, 2,4 százalékra. A piacokat csak kissé rázta meg a hír, mert az előző negyedéves adatot 3,7 százalékra, 1 százalékponttal növelte az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium. A Fed bejelentette, tovább folytatja az élénkítést, hogy segítse a kilábalást.

A hírre a nemzetközi piaci hangulat némileg romlott, a Fed ezzel a döntéssel felerősítette a visszatérésével kapcsolatos aggodalmakat.

Az USA a lassuló növekedés mellett a magas problémájával néz szembe. Augusztus elején 5 havi csúcsra emelkedett a friss munkanélküliek száma.

A munkanélküliségi ráta 9,5 százalékos magas szinten konzerválódott. A Goldman elemzői is aggódnak a munkanélküliség miatt, a Wall Streeten esnek a részvények, ezek felerősítik a dupla-aljú recesszióval (W-alakú) kapcsolatos félelmeket, melynek esélye 25-30 százalék.

Az EU növekedési üteme kielégítő, de ha külön vizsgáljuk a tagországokat, láthatjuk, hogy a gyors német növekedés húzza fel a második negyedéves jelentést, az országok jelentős részében 1 százalék alatti a gyorsulás üteme: az előző negyedévhez képest Magyarországon stagnálás volt tapasztalható, Spanyolországban 0,2 százalékos növekedést, Olaszországban 0,4 százalék, Franciaországban 0,6 százalék, és Csehországban 0,8 százalék bővülést mértek.

Az EU adósságválsággal néz szembe, és a nemzetközi befektetői hangulat romlása esetén, egy esetleges visszatérő recesszió időszakában a befektetők „elkerülhetik” a kockázatosnak ítélt PIGS országokat, és IMF-hitel nélkül hazánkat is. Minden jel arra mutat, hogy – ha nem is lesz W-alakú válság - a kilábalás hosszabb lesz a vártnál. A német növekedés „megmentheti” hazánkat, fő exportpartnerünk kilábalásával kapcsolatos aggodalmak csökkenni látszanak.

Tudnunk kell, hogy Németország 80 milliárd eurós konszolidációs programot hajt végre, ami Krugman szerint „óriási hiba”, és megállíthatja a növekedést, ami Magyarország számára is kedvezőtlen.

Bármi lesz, hazánk még mindig ki van téve a világ változó hangulatának, és a német növekedésnek.

Richter Gedeon Nyrt. gdp-adfatok LMP-ügyek japán gdp