Világgazdaság

Nincs, ami beindítsa a befektetők fantáziáját

Az amerikai részvénypiac a rossz kezdés és gyenge makro adatok ellenére a nap közepén képes volt fordulópontot elérni, és a nap végére pozitív tartományban zárni.

Szerző: Tradenet Global

A befektetők megelégelték a négynapi sorozatos veszteségeket, és tegnap mind a három vezető index pluszban zárt. A nap elején a Dow Jones 1%-ot veszített értékéből és 10 000 pont alá került, de a nap folyamán kijavította ezt a veszteséget, és zárásra már e fontos pszichológiai szint fölött tartózkodott. Az emelkedéseket a NASDAQ vezette.

A Dow Jones +0.2%-kal 10060 pontra, az S&P500 index +0.33-kal 1055 pontra, a NASDAQ pedig +0.84%-kal 2141 pontra erősödött. A New York-i forgalma 1 milliárd alatt maradt, ami ismét tükrözi az aktivitás hiányát és jellemzi a bolond időszakot.

A szokásos múlt heti munkaerő piaci adat most is a csütörtöki nyitás előtt jelenik meg, és várhatóan alátámasztja a gyenge makrogazdasági adatokat.

A piac talpra állásának egyik oka a Tőzsdefelügyelet új szabályának elfogadása, mely szerint 2011-től az intézményi befektetők jelentős előnyhöz jutnak azáltal, hogy a részvényesek és intézményi befektetők saját jelöltjüket is indíthatják a vállalat vezetésében való részvételi pályázaton.

S&P 500 (SPY)

Négynapi sorozatos mínuszok után a bikák szereztek érvényt akaratuknak: tesztelték az 1050-es szintet, és éles felfelé mozdulást értek el.  A Fej és Vállak alakzat még mindig jelen van a heti grafikonon. Egy dolog biztos: az indexnek nincsen határozott elképzelése arról, merre menjen tovább.

Nehéz lenne olyan ösztönző erőt megnevezni, ami beindíthatná a befektetők fantáziáját, ám a negatív hatások listája meglehetősen hosszú, és ezek bármelyikén megcsúszhat a piac a következő napokban és hetekben. Ezért jelenleg a bölcs kereskedőnek okosan kell kezelnie a kockázatokat. Néha a legjobb védekezés a támadás… mostanában azonban a védekezés legegyszerűbb fegyvere az, ha simán a partvonalon várjuk, hogy a piac iránya kirajzolódjon.

Az index +0.33% emelkedéssel zárt 1055 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

Az EMA200 indikátor letörése némi előrejelzést ad a piac várható irányáról, az index azonban még mindig abban az ártartományban van, ahonnan valamerre ki kell törnie. Az EMA20 és EMA50 indikátorok jelenleg ellenállási szintet jelentenek 45.55 pontnál.

Az index +0.84% mozgással zárt 2141 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A chip-index végre képes volt magasabbra kerülni, és az első olyan korrekciót kirajzolni, ami elriaszthatja a shortosokat és medvéket. Az index továbbra is távol van a 200 napos hosszú távú mozgóátlagtól. A legközelebbi támasz a hónap mélypontján, 319 pontnál található, és egy ennél jóval gyengébb szintben is bízhatunk az éves mélypont 310-es értékén.

Az index már nincs messze ezektől a jelentős támaszoktól. Ezen a héten meglátjuk, hogy van-e elég ereje az indexnek korrigálni az EMA200 indikátor 343.29-es értéke felé.

A szektor +0.97% mozgással 321.50 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankrészvények szerdán a jó piaci hangulat ellenére tovább hanyatlottak, de az utolsó órai hajrá korrekciója Kalapács gyertyát rajzolt a napi chartra, ami talán előmozdíthatja a várt korrekció ügyét az indexet, ami túladott zónában kereskedik.

Az index –0.41% gyengüléssel 43.41 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

Az index tovább oldalazik az 1000 és 1120 pont által határolt tartományban. Amíg ebből a sávból ki nem lép, nehéz lenne állást foglalni a várható irány mellett. A keddi kereskedési nap az EMA200 vonalához közel zárt, és a záróár sem tükröz semmiféle elkötelezettséget, ami a megvilágítja a befektetők határozatlanságát.

A szektor +1.91%-os erősödéssel 1066 ponton zárt.

Autók medvék Pénzügyi és gazdasági válság Deloitte Dow Jones bikák concorde A szerkesztő ajánlja makroadatok IMF forintárfolyam munkaerő piac autóipar Apple Elemzői vélemények Vlagyimir Putyin A második Orbán-kormány Spar Magyarország Kft. ema200Részvénypiacok Toyota Adósságválság az EU-ban spy makromutatók Részvénypiacok Google Inc. mezőgazdaság Telebit Jobbik-ügyek Élelmiszerpiac A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Microsoft IMF-megállapodás Mol támasz Európai Unió Vaskerék Nasdaq Fővárosi ügyek BMW Boeing José Manuel Barroso BÉT kgfb mtv econet.hu Nyrt. Adórendszer Magyarországon BP (British Petroleum)