Világgazdaság

A hír, amire epekedve várnak a befektetők

Epekedve várják a befektetők az ír Anglo Irish Bankkal kapcsolatos híreket, az ír kormányzat ugyanis a tervek szerint ma teszi közzé annak részletezését, hogy mennyibe került a bankház megmentése.

Ez főként azért lesz érdekes, mivel az elmúlt napokban már sokadszorra kerültek terítékre az ír, spanyol és egyéb nemzetek adósságkérdései, amelyekről sokadszorra is le lehetett nyúzni a bőrt.

Korábbi hírek szerint újabb 5 milliárd eurót kellene pumpálnia a kormányzatnak az AIB-be, amellyel 30 milliárd euróra emelkedne a megmentésre fordított összeg, emellett sor kerülhet a bank kötvényeinek átstrukturálására is. Ennek értelmében az ír állam csak bizonyos adósságok esetében állna helyt a teljes névérték erejéig, míg más kötelezettségek tekintetében arányosan kisebb mértékű garanciát vállalna, amely kellemetlenül érintene egyes befektetőket.

A pontos menetrendet és részleteket várhatóan ma hozza nyilvánosságra az ír kormányzat. Az ír költségvetés egyébként amúgy sincs jó formában, az idei évre tervezett költségvetési hiány 32 százalékra rúghat, amely eleve visszafizethetetlennek tűnik - nem megalapozatlan tehát a befektetők aggodalma az állami bankok megmentése kapcsán.

Harmadik nekifutás a második negyedéves GDP-adatnál, ma jelenik meg ugyanis a végleges adatcsomag az amerikai gazdasági teljesítmény kapcsán, persze ez nem jelenti azt, hogy a későbbiekben nem nyúlnak majd vissza és módosítják esetleg ezt az indikátort. Az utolsó, augusztus végi felülvizsgálatnál némileg romlott a nettó egyenlege, miközben a belső fogyasztás minimális mértékben növekedett A korábbi negyedévekben pozitív faktorként jelentkező készlethatás többlete szépen lassan kifuthat az adatból, ezt követően a valós gazdasági teljesítmény kerülhet fókuszba, amelynek kapcsán igencsak megosztottak a piaci szereplők. Mindenesetre a mostani felülvizsgálati körben az előző mintavételnek megfelelő, 1.6%-os növekedést várnak a szereplők

megmentése.Cashline-->

BÉT - Napi események GDP Anglo Irish Bank makroadatok caslhine makromutatók költségvetésBÉT - Napi események befektető