Világgazdaság

Újra 220 forint alatt a svájci frank

A forint folyamatosan erősödik a frankkal szemben, az euró ára lényegében nem változott.

A hazai deviza folyamatosan erősödik a svájci frankkal szemben. Reggel 220,7 forint volt az alpesi deviza ára, 9 óra után a 220-as árfolyam alá erősödött a forint.

A közös európai fizetőeszköz elérte az 1,3-as szintet a frankkal szemben, melyre az 1,288-as árfolyamról erősödött.

Az euró 284,5 forint jelenleg, az árfolyam alig változott reggel óta, de stabilan 285 alatt van.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A forint tegnap a régiós devizáktól elszakadva erősödött az ÁKK aukciója után, előnyét estig megtartotta a régióval szemben. A hazai deviza már szerdán is nagyobb javulást mutatott, mint a régiós devizák, a 2011-es 3 százalékos deficit kőbe vésése után némileg megnyugodhattak a befektetők.

„A svájci frank árfolyamát a forinthoz képest véleményem szerint erősen befolyásolja egyfajta bizalmi index is: jelentős mértékben csökkentheti például (erősítheti a magyar forintot), ha növekszik a bizalom a magyar gazdaságpolitika iránt” – mondta Lévai Gábor a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

„Aki 140 forintos árfolyamnál vett fel svájcifrank-hitelt, az 230 forintnál már egyre kevésbé tud törleszteni. Szükség lenne az állam beavatkozására az ügyfelek és a bankrendszer védelme érdekében – tette hozzá Bánfalvi László a HC Központ Kft. (OCHC) ügyvezető igazgatója.

Forián Szabó Gergely a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a forintra váltásának komoly ára van: „el kell szenvednünk az eddigi veszteségeket. De utána legalább nyugodtan alhatunk.”

Richter Gedeon Nyrt. forint Audi Hungaria Motor Kft. OTP Rogán Antal deviza A második Orbán-kormány Synergon Nyrt. euró Magyar Telekom Nyrt. Fitch