Világgazdaság

A magyarok 70 százaléka biztosítás nélkül indul útnak

Az idei téli szezontól kezdődően az AXA biztosítja a Cartour turistáit. Az AXA várhatóan mintegy 30-40 millió forint díjbevételre számíthat a 2010-2011-es síszezonban a most létrejött partnerség eredményeként. A külföldre látogató magyarok nagy része még mindig biztosítás nélkül indul útnak, pedig egy négyfős családnak körülbelül az utazás 5 százalékából kijönne a biztosítás.

Az AXA biztosítási termékei fedezetet nyújtanak a sítúrákra utazók által legfontosabbnak vélt kockázatokra, így például átvállalják az esetleges orvosi és mentési költségeket, valamint a sífelszerelésben esetlegesen előforduló károkat.

Az utazásszervezői piacon 20 éve jelenlévő, legnagyobb hazai síutaztatóként a Cartour évente átlagosan 130-170 ezer vendégéjszakát értékesít partnerei és ügyfelei felé. Az utazók körülbelül 30 százalékos biztosításkötési hajlandóságát figyelembe véve az AXA várhatóan mintegy 30-40 millió forint díjbevételre számíthat a 2010-2011-es síszezonban a most létrejött partnerség eredményeként.

Bár az utasbiztosítások az interneten könnyen és gyorsan megköthetőek, és költségük elhanyagolható a teljes utazás díjához képest, a külföldre látogató magyarok nagy része - közel 70 százaléka - még mindig ennek megkötése nélkül utazik. A hazai biztosítótársaságok körülbelül 5-6 éve kínálnak kifejezetten sízőknek szóló utasbiztosításokat.

Ez idő alatt komoly előrelépés történt a termékfejlesztés területén is: amíg például a hódeszkázás egy évtizede még extrém sportnak minősült, és a legtöbb biztosító pótdíjat kért a hódeszkásoktól, vagy egyenesen kizárta ezt a tevékenységet, addig mára már a pályán kívüli sízést folytatók biztosításáról folyik a szakmai vita.

Egy fő egy hétre szóló átlagos síbiztosításának díja 3400 forintba kerül, ez – többek között – limit nélküli hazaszállítást, 10 millió forintos orvosi kezelési költséget és 150 ezer forintos sportfelszerelés-biztosítást foglal magába, ám a társaságok kínálatában megtalálható a 100 millió forintos orvosi kezelési költséget garantáló limit is. Egy négyfős család (18 éven aluli gyermekekkel) 9770 forintért, egy átlagos síút 5-6 százalékáért válhat biztosítottá.

Az AXA Biztosító 2009-ben 575 millió forintot meghaladó díjbevételt ért el utasbiztosításokból, így a tavalyi évben mintegy 10 százalékponttal csökkent utasbiztosítási piacból körülbelül 7 százaléknyi részesedést mondhatott magáénak.

AXA Richter Gedeon Nyrt. BÉT - Napi események Carour A második Orbán-kormány sítúra Raiffeisen Bank Zrt. utazás biztosítás