Világgazdaság

A pénztártagok 96 százalékának mond ellent Matolcsy?

Az magánpénztári tagok elsöprő többsége úgy gondolja, meg kell adni a választás jogát, hogy magánpénztári tagok legyenek-e, vagy sem.

Az AEGON kutatást végzett a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban. Több mint 4 ezer válasz érkezett, a felmérés november 1-je és 15-e között készült.

A válaszadók 77 százaléka nem értett egyet a kormány döntésével, hogy 14 hónapig nem folyósítják a magánkasszáknak a járulékokat. Csupán az emberek 7 százaléka gondolat úgy, hogy a döntés helyes, 16 százalék nem tudta megítélni.

A válaszadók 46 százaléka szerint a vegyes rendszer nyújtja a legnagyobb biztonságot, 7 százalék szerint a tisztán állami. 34 százalék bízik inkább a magánkasszákban, az emberek 13 százaléka nem tudta eldönteni.

Az emberek elsöprő többsége, 96 százaléka szerint meg kell adni a választás szabadságát, hogy tagjai legyenek egy magánpénztárnak.

A piacon az a vélekedés, hogy a kormány megzsarolta az embereket azzal, hogy kizárják az állami pillérből azt, aki nem lép át a magánkasszákból az államiba. Aki nem lép át elveszíti nyugdíja 70 százalékát. Két százalék gondolta úgy a több mint 4 ezer válaszadóból, hogy nem kell megadni a választás jogát, ugyanennyi azt mondta: nem tudja megítélni.

A válaszadók 97 százaléka gondolja úgy, hogy a magánpénztári számláján lévő pénz örökölhető. Az állami pillérben csak a házastárs örökölhetne.

A november 1-je és 15-e között végzett kutatásból kiderült: a válaszadók 67 százaléka biztos abban, hogy maradna a magánpénztári rendszerben, 4 százalék biztos abban, hogy visszalépne, és 29 százalék nem tudja, ugyanis nem ismeri a pontos feltételeket.

magán-nyugdíj Aegon nyugíjpénztár nyugdíj választás joga