BUX 39,412.74
-0.51%
BUMIX 3,795.1
-0.11%
CETOP20 1,860.46
+1.28%
OTP 8,400
+0.55%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
+5.12%
-0.57%
0.00%
ZWACK 18,300
-1.08%
0.00%
ANY 1,580
+1.28%
RABA 1,130
0.00%
0.00%
-1.19%
-1.92%
0.00%
OPUS 173.6
-2.91%
-5.46%
0.00%
0.00%
-2.21%
OTT1 149.2
0.00%
0.00%
MOL 2,926
-0.14%
DELTA 39.85
-0.37%
ALTEO 2,290
+1.78%
0.00%
-0.98%
EHEP 1,370
-3.86%
0.00%
-0.38%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-2.21%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
+3.95%
-1.13%
-0.77%
0.00%
-1.38%
-0.40%
GOPD 12,900
0.00%
OXOTH 3,700
0.00%
-3.02%
NAP 1,278
-0.16%
0.00%
+18.75%
Forrás
RND Solutions
Világgazdaság

Milliárdos beruházásokat tervez a Kométa

A Kométa ’99 ZRt., a hazai húspiac egyik legfontosabb szereplője az elkövetkezendő 2-3 évben mintegy 3 milliárd forint értékű további beruházással kívánja megszilárdítani pozícióját.

A cég 1999 óta több mint 6 milliárd forintot fordított a kaposvári húsüzem, valamint a termékek fejlesztésére. A társaság idén elnyerte a Superbrands 2010 Díjat.

Az erősödő fogyasztói igények hatására, amelyek természetesen a vállalat hosszú távú céljait is befolyásolják, döntött a kapacitásbővítés mellett, ennek érdekében új szalámiérlelő részleget helyezett üzembe – amely révén, éves szinten mintegy 2500 tonnára nőtt az összkapacitás. Az új celláknak köszönhetően a részleg teljes alapterülete 30%-kal növekedett. A szalámiérlelő teljes területén zárt ciklusú hűtés-fűtési rendszert üzemelt be a vállalat, amelynek köszönhetően az érlelő energiafelhasználása jelentősen csökkent.

A kaposvári üzem eddig az egyetlen Magyarországon, ahol ezt az energiahatékony hűtés-fűtési technológiát alkalmazzák, amely révén az érlelési folyamat hatékonyabbá és környezetkímélőbbé vált.
A kapacitásbővítés eredményeként a hagyományos, hosszan érlelt szalámik, mint például a Kométa Téliszalámi és a Kométa Csemege szalámi – amelyek előállítása mintegy három hónapot vesz igénybe – mennyiségi előállítása is megnőtt.

A stratégiai beruházások a következő években is folytatódnak. A vállalat kiemelt hangsúlyt fektet az energiafelhasználás csökkentésére, valamint a hatékony vízfelhasználás érdekében egy szennyvíz üzemet is létesít, mindezeket további 1,3-1,5 millárd forint értékben. A termékek tekintetében elsősorban a Prímhúsokra (előrecsomagolt, védőgázas, friss húsok) fókuszál, valamint a húskészítmények terén is a termékfejlesztést tűzte ki céljául, amelyekkel nem titkolt szándéka az erősebb piaci pozíció megszerzése a szegmensben.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek