Világgazdaság

Eltűnhet az autóhitel és a -lízing az importőrök szerint

A finanszírozási szabályozók és a megváltozott értékesítési körülmények miatt az autókereskedelemben eltűnhet a lízing és a hitel, helyükre pedig a tartós bérlet kerülhet - írta a pénteki Népszava.

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) elnöke a napilapnak azt mondta, hogy nemcsak a jelzálogalapú lakás-devizahitelesek, hanem az autóvásárlás miatt eladósodott fogyasztók jelentős része is nagy bajban van.

Domonkos András, a Lombard Lízing Csoport vezetője ezzel összefüggésben közölte: általános tendencia, hogy az ügyfelek nem kérdeznek, vagy nem időben kérnek segítséget, pedig a késlekedés nemcsak jelentős többletköltséget, de akár az autó elvesztését is eredményezheti.

Az MGE ugyanakkor a Világgazdaság beszámolója szerint bizakodással tekint az idei évre. A várakozások szerint az idei bővülés töretlenül folytatódik a következő években is, 2012-ben 75 ezer új személykocsi eladása lehetséges Magyarországon, 2013-ra pedig a tavalyihoz képest megduplázódik az értékesítések száma, s eléri a 90 ezret. Persze ez még mindig igen messze van a válság előtti 2007-es, közel 196 ezres eladástól.

Bár az újautó-eladások száma továbbra is messze elmarad attól, amennyi a közel 50 ezer embernek munkát és évente több mint 110 milliárd forint adót befizető értékesítő hálózatok talpon maradását biztosíthatja, azt már biztatónak véli az ügyvezető elnök, hogy tavaly a második fél évben fokozatosan lassult az eladások visszaesése. Mint mondta, a személyautók piacán továbbra is a céges eladások dominálnak, arányuk folyamatosan nő, és ma már meghaladja a 65 százalékot. Ez a tendencia Erdélyi Péter várakozásai szerint mindaddig fennmarad, amíg nem javul a magánvásárlók finanszírozási környezete.

A Monetáris Tanács kamatdöntései eladás turizmus Audi értékesítésA második Orbán-kormány autólízing Erdélyi Péter Magyar EU-elnökség Gépjárműimportőrök Egyesülete MGE A második Orbán-kormány hitel utazás Magyar Telekom Nyrt. Samu János