Világgazdaság

Áremelést és elbocsátásokat hozna a hamburgeradó

Sem gazdasági, sem egészségpolitikai indokok nem szólnak az élelmiszeripari különadó mellett - érvel az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége. Információk szerint a kormány adót vetne ki az "egészségtelen" élelmiszerekre, azonban szakértők szerint nincs egészségtelen élelmiszer, csak egészségtelen táplálkozás.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) nem ismeri a Kormány "hamburgeradó" néven futó elképzelését, de az eddig napvilágot látott nyilatkozatok alapján várja, hogy ebben a magyar élelmiszer-feldolgozó ágazat jövőjét érintő kérdésben az érintettek bevonásával, valódi szakmai vitát és hatásvizsgálatokat követően szülessen döntés.

"Fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy a hazai élelmiszer-feldolgozók termékei a legszigorúbb hazai és uniós egészségügyi és élelmiszerbiztonsági jogszabályok betartásával jutnak el a fogyasztókhoz, így fogyasztásuk semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent" - áll az ÉFOSZ közleményében.

"A Kormány programja stratégiai célként jelöli meg az adócsökkentést, a fogyasztásbővítést, a termelő ágazatok támogatását, valamint a munkahelyteremtést. Egy esetleges élelmiszeripart érintő különadó egyértelműen ezen célok megvalósítása ellen hatna: a vállalatokat és a fogyasztókat terhelő indokolatlan adóemeléssel, illetve fogyasztói árnövekedéssel járna együtt, a kis- és közepes méretű vállalkozásokat ellehetetlenítené, munkahelyeket szüntetne meg. A különadó emellett jelentősen rontaná az amúgy is komoly nehézségekkel küszködő magyar élelmiszeripari vállalkozások regionális versenyképességét, különös tekintettel arra, hogy Magyarországon az élelmiszerek általános forgalmi adója uniós szinten is a legmagasabbak közé tartozik" - szögezik le.

"Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége meggyőződése szerint a tervezett intézkedések nemzetgazdasági és egészségpolitikai haszna nem állna arányban az érintett vállalkozásokra és a fogyasztókra rótt terhekkel, különös tekintettel a végrehajtás és az ellenőrzés adminisztráció és költség-igényére" - zárul a tájékoztatás.

Kormány: lesz hamburgeradó

Bevezeti a kormány a „hamburgeradót” - erősítette meg a Hír Televíziónak a nemzetgazdasági államtitkár. Cséfalvay Zoltán arról még nem nyilatkozott, hogy milyen termékekre vonatkozik majd az új közteher és mikortól vezetik be.

Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalásában azt mondta, aki egészségtelenül él, annak jobban hozzá kell járulnia az egészségügyi rendszer fenntartásához. Az úgynevezett „hamburgeradó” bevezetését már egy tavaly nyári javaslat is szorgalmazta.

Ha bizonyos terméknek kimutathatóan egészségkárosító hatása van, amelyek kórházi kezelést vonhatnak maguk után és ezt a társadalom fizeti, az a terhek nem egyenlő megosztása. Nyilvánvaló, hogy aki ezeket a termékeket fogyasztja, annak a rizikót is vállalnia kell - mondta a hírTV-nek Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár.

Honnan jött az ötlet?

„Tavaly nyáron a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért vetette fel először ezt az adót” – mondta a Világgazdaság Online-nak Csontos Csaba, a Nestlé Hungária Kft. vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója. „Akkor még csak néhány terméket említettek meg ” – tett hozzá a szakember.

Tudható volt, hogy egészségügyi célokra használnák fel a bevételt, de nem kormányzati ötlet volt – emelte ki Csontos Csaba.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége akkor levelet írt a nemzetgazdasági tárcának és az egészségügyi tárcának ezzel kapcsolatban. A válaszban tudatták: nem kormányzati elképzelés, de érezhető volt, hogy érdekesnek találták az elképzelést – hangsúlyozta a Nestlé szakembere. „Később a Semmelweis-tervben is felbukkant az elképzelés, de akkor az édesség és a kávé még nem volt a termékek között” – mondta Csontos Csaba.

Hozzátette: „Régóta lappang a téma, az időzítés azonban érdekes. A kormány három napos tanácskozása után került előtérbe, így feltehető, hogy ott kaphatták fel a témát”. Kiemelte: „Szeretnénk egyeztetni a kormányzattal, ha törvényalkotási szándék lesz”.

Negatív hatással járna az adó

A Nestlé, és az élelmiszeripari cégek is komoly erőfeszítéseket tesznek az egészséges életmód oktatására, s támogatják azt. Ez a korlátozás negatív hatással lenne, ugyanis „nincs egészségtelen élelmiszer – akkor nem lehetne a piacon –, csak egészségtelen táplálkozás van” – emelte ki Csontos.

Ha a kormánynak az a célja, hogy az egészséges életmód irányába terelje az embereket, az nem biztos, hogy szerencsés korlátozással a szakértő szerint. Ha a kormánynak valóban ez a célja, akkor azt „termékfejlesztéssel is segítenék a gyártók”. Elmondta: a szakma nyitott a párbeszédre; várják, hogy létrejöjjön, ha valóban bevezetnék az adót.

„Az kivetését rossz iránynak gondoljuk. Az áru szabad mozgása fontos az Európai Unióban, ez egy stigmatizálás lenne egyes termékekre, és a fogyasztói szokások változását jelenthetné” – húzta alá. „Ezzel egyes termékek egyszerűen drágábbak lesznek, az egyetlen aki károsodhat, az a fogyasztó. Mivel az adó költségoldali növekedést jelentene a cégeknek, ez nem viselhető el sokáig, így az árak emelkednének, vagy munkaerőtől kellene megválni” – fejtette ki a szakember. „Ezt pedig senki sem szeretné” – jegyezte meg.

„Ha a fogyasztó lemond egyes termékekről, az nem biztos, hogy az érdekét szolgálja”, az áron keresztül nem lehet a tudatot formálni, csak terelni lehet a fogyasztót – mondta Csontos Csaba.

hamburgeradó egészségtelen élelmiszer adó