Világgazdaság

Még mindig sorban állnak a nyugdíjfolyósítóknál, de miért?

Még mindig sorok állnak az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) helyi igazgatóságainál. Most nem a magán-nyugdíjpénztárban maradni kívánók adják le nyilatkozataikat, hisz annak határideje január 31-én lejárt.

A 40 év szolgálati időt kitöltött nők állnak sorba, hogy nyugdíjba vonulhassanak. Szőke Lovas Zsuzsa, az ONYF sajtótitkára a Világgazdaság Online-nak elmondta, a Fiumei úton jellemző sorállás.

„Az érdeklődők száma igen magas” – mondta Szőke Lovas Zsuzsa. Az új törvény hatásra megváltozott nyugdíjazás miatt az ONYF-nél azt javasolják, hogy „az igénybenyújtás előtt az érdeklődök kérjék a jogosultsági idő megállapítását, még akkor is, ha egyébként rendelkeznek szolgálati időt megállapító határozattal, hiszen a most bevezetett nyugdíjazási formánál megkívánt 40 év jogosultsági idő nem esik egybe a szolgálati idővel”. A jogosultsági idő megállapítását követően lehet benyújtani  az ellátás iránti igényt.

Kiemelték: nem állapítható meg egyértelműen, hogy hányan vannak azok, akik a változás hatására mehetnek nyugdíjba. „Több öregségi ellátásra, így a nők számára 40 év jogosultsági idő alapján megállapítható ellátásra közös igénybejelentő lap szolgál, közvetlenül nem állapítható meg a szóban forgó ellátásra benyújtott igények száma” – teszik hozzá.

Később, az „igényt teljesítő határozatok alapján” tudható lesz, hányan vannak azok, akik az újonnan létrehozott nyugdíjazási lehetőség alapján mennek nyugdíjba.

„A potenciális jogosultak számára vonatkozóan nincsenek pontos adatok, mert ehhez a biztosítottak körére vonatkozóan nemcsak azt kellene tudni, hogy hányan rendelkeznek 40 év jogosultsági idővel, hanem azt is, hogy közülük hányan rendelkeznek 32, vagy a gyermekszámtól függően ennél kevesebb, de legalább 25 év keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idővel” – tájékoztat az ONYF. Az is befolyásolja a jogosultságot, hogy az érintett nő súlyosan fogyatékos gyermekére tekintettel kapott-e ápolási díjat – teszik hozzá.

Az ONYF becslése szerint 25 ezer körüli többletszámról van szó 2011-ben a nők nyugdíjba vonulási feltételeinek módosítása miatt.

országos nyugdíjpénztár nők sorbanállás magánnyugdíj ONYF nyugdíj pénztár