Világgazdaság

Az alkotmányba is beleköthet az unió

Van abban valami bájos, amikor a Jobbik képviselője egy volt szocialista miniszterelnököt állít a Fidesz elé példaképnek.

Márpedig Novák Előd ezt tette az új alkotmányról folytatott parlamenti vitában: „Fájó kimondani, de kimondom mindannyiszor, hogy Horn Gyuláék komolyabban vették a nemzeti együttműködést, mint önök, akik oly sokszor használják ezt a kifejezést.”

Ráadásul ezúttal igaza is volt a radikális jobboldali politikusnak. Az MSZP és az SZDSZ koalíciója 1994 és 1998 között ugyanis jóval nagyobb önmérsékletet tanúsított, mint a jelenlegi kormánypártok, holott nagyobb többséggel rendelkezett.

Az ezzel ellentétes retorika ellenére azt nyilván a Fidesz is érzi, hogy a most készülő alkotmány legitimitása meglehetősen alacsony. Nem formálisan, hiszen kétharmadnyi szavazat megvan az elfogadásához. A szédítő tempóban keresztülhajszolt és napról napra meghökkentő elemekkel kiegészülő javaslatcsomag azonban csak a kormányzó pártok támogatását élvezi. Ezen pedig még a polgároknak kiküldött kérdőívek komolytalan marketingakciója sem segít.

A méltatlan körülmények között készülő alaptörvény azonban nem csak itthon okozhat csalódottságot. Diplomáciai források szerint az alkotmány európai fogadtatása sem lesz feszültségektől mentes. Az Európa Tanács velencei bizottsága máris aggályát fejezte ki. Az elhíresült médiatörvény után így jó eséllyel újra bekerülhetünk a nemzetközi sajtóba.

novák előd Fidesz alkotmány