Világgazdaság

A nyugdíjpénztáraktól elvett papírokon múlhat a BÉT sorsa

A K&H elemzői szerint az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve gazdaságélénkítő csomagja nélkül a részvénypiacokon árfolyamcsökkenés várható. A BÉT szempontjából meghatározó lesz a magán-nyugdíjpénztári értékpapírok értékesítésének üteme.

Az elmúlt két évben a világgazdaság szép növekedést produkált, amelyet a részvényárfolyamok látványos emelkedése kísért. A következő hónapokban azonban a gyenge növekedési kilátások, valamint az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve gazdaságélénkítő csomagja nélkül a részvénypiacokon is árfolyamcsökkenés várható, miközben nyáron az elmúlt hónapokban felpörgő tőkepiaci tranzakciókkal is kevésbé számolhatunk – vélekednek a K&H szakértői harmadik negyedéves kitekintőjükben

Úgy látják, a BÉT szempontjából a következő hónapokban is az lesz meghatározó, hogy az Államadósság Kezelő Központ milyen időtávon fogja értékesíteni a magánnyugdíj-pénztárakból átkerülő értékpapírokat.

„A nyilatkozatok alapján az várható, hogy elsősorban nem a hazai, hanem a regionális - cseh, lengyel - tőzsdéken indulnak el az értékesítések. Ennek ellenére az intézményi befektetők eltűnése komoly nehézséget fog jelenteni, mivel a hosszú távú befektetői kör kiesésével nemigen lehet számítani új részvénykibocsátásokra, tőkeemelésekre, ez pedig hosszabb távon a régiós, elsősorban a varsói szerepének további erősödését fogja eredményezni” – áll az elemzésben.

A K&H portfólió-építési javaslatai:

Részvények semleges súlyozása: A globális növekedési kilátások romlása, valamint az eurózóna válsága folyamatos veszélyt jelent, így a részvénypiacok gyengébben teljesíthetnek a következő időszakban.

Pénzpiaci eszközök súlyának növelése: a bizonytalan makrogazdasági körülmények között a következő hónapokban a pénzpiaci eszközök jelenthetik a biztos menedéket.

Hazai kötvényekre továbbra is alulsúlyozás: a következő évekre meghirdetett gazdasági- és költségvetési politika kidolgozottságával és végrehajthatóságával kapcsolatban még mindig vannak kérdőjelek, így nem számítunk a magyar állampapírok jelentős hozamcsökkenésére.

Deviza eszközök felülsúlyozás: az eurózóna válsága és a hazai költségvetési bizonytalanságok nyomán nem számítunk a forint további erősödésére. Az eurózóna válságának további következménye, hogy az euró tovább gyengülhet a dollárral szemben, így a dollár befektetések felülsúlyozását.

BÉT - Napi események Magyar Tudományos Akadémia hamburgeradó deviza IMF Széll Kálmán Terv magán-nyugdíjpénztár forintárfolyam A második Orbán-kormány pénzügy Adósságválság az EU-ban K&H befektetés Amerikai piac - napi elemzés Boeing tőzsdeA második Orbán-kormány