Világgazdaság

Kedvezmény adósság ellen

Nemcsak a személyi jövedelem-, hanem az eva és a társasági adó alapja is mérsékelhető a befizetésekkel

Hazánk háborúban áll az államadóssággal – hirdette meg ez év elején Orbán Viktor miniszterelnök. Bár nem valószínű, hogy a jövőben nehéztüzérségnek bizonyul, a kormány az adókedvezmény eszközét is bevetette a harcban. Aki ugyanis az államadósság csökkentésére bármekkora összeget szán, annak arányában mérsékelheti az adóalapját. A lehetőség néhány hete él.

Csökkenthetik adóköteles jövedelmeik adóalapját azok, akik ezekben a hónapokban befizetnek az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba. A június 10-én hatályba lépett új szabályozás a személyi jövedelemadó (szja) mellett kiterjed a társasági adóra, az egyszerűsített vállalkozói adóra (eva), sőt az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulásra is (ekho).

A társasági adóban az adott évben az Összefogás az Államadósság Ellen Alapnak visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás összege úgynevezett elismert költségnek minősül, vagyis a támogatás összegével nem kell megnövelni az adóalapot.

Az evások esetében az adóalap megállapításakor az összbevételt csökkenti az adóévben az államadósság-alap számára visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás összege, amely után nem keletkezik adófizetési kötelezettség, ugyanakkor a felajánlás biztosan nem „taszítja ki” az adóalanyt az egyszerűsített adózás hatálya alól: az eva alkalmazási feltételeként meghatározott bevételi határ megállapításakor az adott támogatás a bevételt nem csökkenti.

A személyi jövedelemadót fizető magánszemélyek az államadósság-alapba befizetett összeget levonhatják a családi kedvezménnyel csökkentett összevont adóalapjukból. Ez az úgynevezett adóalap-kiegészítéssel (vagyis az 1,27-os szorzóval) növelt, bruttósított adóalapot takarja. Emellett a támogatás levonható az olyan külön adózó jövedelmek adóalapjából is, mint az vagy az árfolyamnyereség. A bevallásban meg kell jelölni, hogy az adóalap-kedvezményt a magánszemély mely jövedelmének az adóalapja terhére érvényesíti.

Rossz hír ugyanakkor, hogy a kedvezmény érvényesítésével az adózó elesik a legegyszerűbb bevallási formáktól: ilyenkor a munkáltatói adómegállapítás, az adóhatóság közreműködésével történő egyszerűsített bevallás vagy az adónyilatkozat lehetőségét nem veheti igénybe. Amenynyiben a támogatás mértéke meghaladja az adott évi levonható adóalapot, a le nem vont rész további négy adóév úgynevezett kedvezménykeretét (vagyis adóalapját) mérsékelheti.

További megkötés, hogy az alap javára történő befizetés után a szerinti kedvezménykeretből, az ekhoalapból, illetve az evabevételből csak egyszer érvényesíthető a kedvezmény, vagyis több kedvezményi jogcím esetén mindig csak azon rész után, amely után más jogcímen nem történt levonás. Az adókedvezmény lehetőségét az államadósság-alapba 2011-ben befizetett támogatásokra is lehet alkalmazni, akkor is, ha a befizetésre a törvény hatálybalépése előtt került sor. A befizetések igazolására elegendő a befizetési bizonylat megőrzése, külön igazolás a támogatásról nem készül.

Az adóalap-csökkentés mellett a magánszemélyek a személyi jövedelemadójuk egy százalékát is felajánlhatják az Összefogás az Államadósság Ellen Alap javára, ez ugyanis megjelenik majd a kedvezményezett szervezetek között. Erre legkorábban jövőre, a 2011-ről szóló bevallások benyújtásakor kerülhet sor.

Bonyolult az ekhós kedvezmény igénybevétele

Az ekhós magánszemélyek is jogosultak kedvezményt érvényesíteni az államadósság-alapba befizetett összeg után. Az adóalap-kedvezmény mértéke a befizetett összeg63,3 százaléka azon öszszeg után, amely nem több, mint amennyi ekhoalap után a magánszemélyt 15 százalékos mértékű ekho terheli;

85,6 százaléka azon öszszeg után, amely nem több, mint amennyi ekhoalap után a magánszemélyt 11,1 százalékos mértékű ekho terheli;

100 százaléka azon öszszeg után, amely nem több, mint amennyi ekhoalap után a magánszemélyt 9,5 százalékos mértékű ekho terheli.

Amennyiben az alap javára az adóévben befizetett öszszeg meghaladja a magánszemélyt terhelő ekho alapját, a le nem vont rész után az adóalap-kedvezmény további legfeljebb négy adóév ekhoalapja terhére érvényesíthető.

85,6 százaléka azon öszszeg után, amely nem több, mint amennyi ekhoalap után a magánszemélyt 11,1 százalékos mértékű ekho terheli;

100 százaléka azon öszszeg után, amely nem több, mint amennyi ekhoalap után a magánszemélyt 9,5 százalékos mértékű ekho terheli.

Amennyiben az alap javára az adóévben befizetett öszszeg meghaladja a magánszemélyt terhelő ekho alapját, a le nem vont rész után az adóalap-kedvezmény további legfeljebb négy adóév ekhoalapja terhére érvényesíthető.-->

BÉT - Napi események Adósságválság az EU-ban kondrát zsolt Chrysler