Világgazdaság

Londonban sem tudják, mit fog lépni az MNB

A élelmiszer- és az energiaárakban jelentkező bázishatások miatt valamelyest tovább lassulhatott a magyarországi fogyasztói árak emelkedési üteme a múlt hónapban az MTI felmérésébe bevont londoni felzárkózó piaci elemzők többsége szerint, bár van olyan előrejelzés is, amelyik kis gyorsulást valószínűsített.

A keddi adatismertetés előtt kérdezett nagy citybeli házak - Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America-Merrill Lynch, Barclays Capital, JP Morgan, UBS, Capital Economics, 4cast - felzárkózó térségi szakértői viszonylag szűk sávban mozgó, 3,7-4,1 százalék közötti előrejelzéseket adtak a múlt havi éves inflációra. A prognózisok átlaga 3,81 százalék.

Májusban 3,9 százalékos - a vártnál jóval alacsonyabb -, áprilisban még 4,7 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon.

A gyorsulást jósló egyetlen cég, a 4cast szakértői szerint - akik 4,1 százalékos éves inflációt várnak júniusról - a lefelé ható májusi ársokkot egyedül a feldolgozatlan élelmiszerek okozták, és júniusban is valószínűleg ez a termékcsoport lesz a fő meghatározó tényező. Ez az összetevő most azonban várhatóan korrekciós hatást gyakorol majd májushoz képest, ami nem is lenne szokatlan jelenség - vélekedtek a 4cast elemzői.

A ház szerint a feldolgozott élelmiszerekben is mutatkozhat valamelyes átszűrődés a feldolgozatlan élelmiszerek korábbi áremelkedéséből, bár ez valószínűleg nem lesz olyan mértékű, hogy "felzaklassa" az MNB monetáris tanácsát.

Az előrejelzési sáv másik végén van a Barclays Capital - az egyik legnagyobb londoni befektetési ház - felzárkózó piaci elemzőinek prognózisa, amely 3,7 százalékra lassuló éves inflációt valószínűsít júniusról. A cég szakértőinek indoklása szerint a szezonális élelmiszerekben tavaly júniusban mért jelentős áremelkedés most bázishatásként lép be, és ez várhatóan inflációlassító hatást gyakorol.

A Barclays Capital jelenleg érvényes távlati MNB-kamatprognózisában 2012 második negyedévére 5,50 százalékig csökkenő alapkamat szerepel.

Mindazonáltal korántsem konszenzusos jóslat a Cityben az, hogy a magyar jegybank alapkamata a következő módosítás során lefelé mozdul.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői például továbbra is azon a véleményen vannak, hogy - bár a következő hónapokban az MNB-alapkamat valószínűleg "szilárdan" a jelenlegi szinten marad - a magyar jegybank következő kamatmódosítása nagyobb eséllyel lesz emelés, mint csökkentés. A cég jelenleg negyed százalékpontos MNB-kamatemelési előrejelzést tart érvényben az idei negyedik negyedévre a szerinte addigra várhatóan visszagyorsuló miatt, és 6,50 százalékos kamatot vár 2012 végére.

A JP Morgan londoni felzárkózó piaci elemzői júniusról 3,8 százalékra lassuló éves inflációt jósoltak. Előrejelzésüket arra a várakozásukra alapozzák, hogy az élelmiszerekben jelentkező magas bázis, emellett az energiaárak csökkenése ellentételezte a múlt hónapban a maginfláció valószínű további gyorsulását.

A ház elemzőinek előrejelzése szerint ugyanakkor az idei magyarországi infláció szeptemberben 4,4 százalékos tizenkét havi ütemmel tetőzik, és az idei év végén 4 százalékos lesz. A JP Morgan citybeli szakértői azzal számolnak, hogy az infláció 2012 egészében is a 3 százalékos cél felett marad; a ház jövőre átlagosan 3,6 százalékos, a jövő év végén, éves összevetésben 3,5 százalékos inflációt valószínűsít.

alapkamat londoni elemzőkBÉT - Napi események hamburgeradó Herczenik Ákos jegybanki kamat infláció MNB kamat jegybank